Rostade sesamfrön är krispiga och har en härligt nötig smak! De är fantastiska som topping på nudlar, grönsaker och mycket mer. I denna artikel går vi igenom hur du rostar sesamfrön på två olika sätt.
Sesamfrön är en sak, men rostade sesamfrön? Rostade sesamfrön blir en helt annan sakt! Att rosta sesamfrön får fram deras naturliga nötaktiga smak, och det gör dem ännu krispigare. Jag rostar nästan alltid sesamfrön innan användning. De är perfekta i exempelvis asiatiska nudelrätter som eller på sushi sushi, men de fungerar även i medelhavskost och i mellanösternrätter som hummus eller falafel. Det bästa är att det bara några minuter att rosta sesamfrön!
Du kan rosta sesamfrön antingen på spisen eller i ugnen. Hur man gör på vardera sätt går vi igenom nedan.
Hur man rostar sesamfrön på spisen
Rostade sesamfrön på spisen i stekpanna kan du med fördel göra när du har en liten mängd frön och vill tillaga dem snabbt.
- Fördelar: Denna metod är så snabb: att den bara tar 3 minuter!
- Nackdelar: Att svårare att rosta stora mängder.
Så gör du:
- Lägg fröna i en torr stekpanna (tillsätt inte olja!).
- Värm över medelvärme i cirka 3 minuter, tills de är gyllene och doftande.
- Vårt främsta tips: lämna inte kaminen eftersom fröna lätt kan brännas.
Hur man rostar sesamfrön i ugnen
I ugnen kan du rosta stora mängder sesamfrön på en och samma gång!
- Fördelar: Denna metod rostar fröna jämnare än spismetoden, och du kan rosta massor av frön samtidigt.
- Nackdelar: Inga egentliga nackdelar, men du måste vänta tills ugnen förvärms: ca 10 till 15 minuter.
Grundläggande ugnsmetod:
- Förvärm ugnen till 180 grader och grädda fröna på en plåt ca 5 minuter tills de är gyllene och doftande.
- Lämna inte ugnen obevakad eftersom sesamfröna lätt kan brännas.
Så använder du sesamfrön
Här är några exempel på hur du kan använda rostade sesamfrön:
- Nudlar: Prova att strö dina rostade solrosfrön på rätter med nudlar.
- Sushi: Lägg till solrosfrön till utsidan av en sushirulle!
- Grönsaker: Rostade sesamfrön fungerar också på ångad broccoli eller ångade gröna bönor.
- Poke Bowls: De är perfekta på en Poke Bowl eller Vegansk Poke Bowl.
- Wok: Kasta dem på en wok med exempelvis räkor och broccoli.
- Hummus: Kasta en näve rostade sesamfrön på kikärtshummus eller rötbetshummus.
- Tofu: Förhöj smakerna i Tofu med lite rostade sesamfrön.
Lagringsinformation
När du har rostat sesamfrön (och ditt kök luktar fantastiskt) kan du använda dem direkt, eller så lagrar dem på följande sätt:
- Lägg i en försluten behållare och förvara i kylen. Vi använder en liten glasbehållare med lock. Förvaras i kylen i upp till 6 månader.
- Förvaras i rumstemperatur i upp till 3 månader
- Frys för att förlänga livslängden ytterligare, upp till 1 år eller mer.
Receptet – Så gör du:
Rostade sesamfrön (stekpanna eller ugn)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 dl sesamfrön eller annan valfri mängd sesamfrön som du vill rosta
Instruktioner
- Spismetoden: Lägg fröna i en torr stekpanna (utan olja) på medelvärme. Värm, skaka pannan och rör om ofta med en träsked tills fröna är väldoftande och gyllenbruna, vilket tar cirka 3 minuter. Stanna kvar vid spisen eftersom fröna lätt kan brännas! Ta omedelbart bort från plattan efter att färgen ser bra ut och överför till en skål för att stoppa rostning.
- Ugnsmetoden: Förvärm ugnen till 180 grader Celsius. Lägg fröna i ett enda lager på en bakplåt. Grädda i ca 4 till 5 minuter tills fröna är väldoftande och gyllenbruna, och rör om en gång. Stanna nära ugnen, eftersom fröna kan gå från rostade till brända väldigt snabbt. Ta bort omedelbart ur ugnen och överför till en skål för att stoppa tillagningen när de ser färdiga ut.
- Använd de rostade sesamfröna omedelbart, eller låt svalna helt och förvara i en lufttät behållare. Vid rumstemperatur kan de förvaras i 3 månader och i kyl i minst 6 månader. (Du kan också förlänga livslängden genom att frysa fröna.)