I denna artikel går jag igenom mitt favoritrecept på röd kebabsås.
Detta är vår version av kryddig röd kebabsås, perfekt till kebab och falafel. Vi älskar chilisås på vår kebab, men visst är det så att varje kebabrestaurang man går till verkar ha olika recept?
Denna röda kebabsås är enkel och snabb att göra, klar på bara 15 minuter!
Full av smak och ger en bra punch. Du kan justera mängden chili i den för att passa din smak.Snabbt och enkelt att göra och smakar gott till grillat kött, kyckling eller fisk.
Se även vårt recept på vit kebabsås!
Justera antalet chili som ska användas i din chilisås för att passa din smak.
Vi använde mediumstark chili!
Förutom att servera denna såsen till kebab eller falafel, är den även ferfekt att servera till grillad kyckling eller lamm.
Det finns så många olika typer av chilipeppar, så det är svårt att säga hur många du ska använda eftersom alla har olika känslighet för hetta. Se guiden nedan.
Om du har mediumhalvstarka chilis
Extra het sås – ha i 3 stora chilis
Het sås – ha i 2 stora chilis
Mediumstark sås – ha i 1 stor chili
Mild sås – ha i 1 liten chili
Om du har milda chilis
Extra het sås – ha i 4 chilis
Het sås – ha i 3 chilis
Mediumstark sås – ha i 2 chili
Mild sås – ha i 1 chili
Ska man ta bort fröna i chili?
Jag tar alltid bort frön och den vita kärnan från chilipeppar, men det är valfritt!
Det vita fruktköttet mellan fröna och paprikan är den kryddigaste delen så många väljer att lämna det i, det är en fråga om personlig smak!
Receptet - Så gör du:
Röd kebabsås
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st rödlök
- 2 st schalottenlök eller 1 liten gul lök
- 2 st chilipeppar, se guiden högre upp i artikeln nedan för hjälp med att välja chili och hur många som ska användas
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 tsk citronsaft
- 2 msk soltorkad tomatpuré eller 4 msk vanlig tomatpuré
- 1 msk socker eller sötningsmedel
- 1 burk hackade tomater
- 3 msk olivolja
- salt och peppar efter smak
- en näve hackad färsk persilja
Instruktioner
- Skär chilin på mitten och ta bort frön (valfritt, om du vill göra mindre stark sås).
- Lägg rödlök, schalottenlök och chili i en minimatberedare och mixa till en klumpfri sås.
- Stek chilisåsen med soltorkad tomatpuré (eller tomatpuré) och hackade tomater i en stor panna tills den är genomvärmd.
- Tillsätt vitlök, socker och en kläm citron (tillsätt inte för mycket citron, du kan alltid lägga till mer senare om det behövs). Koka upp och låt sjuda i 15 minuter.
- Stäng av värmen, tillsätt olivolja, persilja, salt & peppar efter smak. Om du vill lägga till mer citron går det nu bra.
- Servera varm eller kall! Njut!