I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på risotto milanese!
Risotto milanese är en otroligt god, enkel och svårslagen rätt. Detta recept är enkelt sätt att göra risotto milanese, och det kräver rätt få ingredienser.
Risotto milanese är en klassisk rätt från regionen Lombardiet i norra Italien. Rätten sägs ha kommit till i mitten av 1800-talet, när ett gäng glasmakare tog en del av den saffran som de använde för att färga de målade glasfönstren i Milanos Duomo-katedral och lade det till risotton som serverades vid middagen. Idag är det en av de mest ikoniska italienska rätterna.
Saffran ger den klassiska risotto milanese dess gyllene färg. När du njuter av en varm skål med denna rätt kommer du att vilja ha mer av denna rika, krämiga, jordnära rätt. Servera jättegärna med ett italienskt rött vin.
Servera antingen som den är, som huvudrätt eller förrätt, eller exempelvis tillsammans med ett pocherat ägg, eller benfria fläskkotletter, eller kyckling.
Receptet – Så gör du:
Risotto milanese (Saffransrisotto)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st gul lök, finhackad
- 8 msk osaltat smör
- 5 dl carnaroliris, eller annat medel- eller kortkornigt italienskt ris
- 1 dl vitt vin, helst torrt
- 14 dl varm hemlagad eller köpt kycklingbuljong; mer efter behov
- 0,5 g saffran
- 2,5 dl finriven parmesan, gärna Parmigiano-Reggiano
- salt efter smak
- svartpeppar efter smak
Instruktioner
- Stek löken i 2 matskedar smör på medelhög värme tills den är genomskinlig och doftande i en tjockbottnad kastrull som är tillräckligt stor för att rymma riset med gott om plats över, cirka 5 minuter.
- Rör ner riset och fräs det på medelvärme i ca 3 minuter. Tillsätt vinet, 5 dl buljong och saffran. Vrid värmen till hög tills buljongen sjuder och justera sedan värmen för att bibehålla en jämn sjudning.
- Sjud och rör om tills det mesta av vätskan har absorberats av riset, rör om varannan minut (det finns ingen anledning att röra om hela tiden). Tillsätt ytterligare 2,5 dl buljong och fortsätt sjuda, rör om och tillsätt buljong tills riset är al dente men inte rått eller grynigt i mitten.
- När riset är klart, rör ner osten. Tillsätt lite mer buljong i taget för att ge risotton den konsistens du gillar (från ganska torr till nästan soppliknande krämig). Ta av från värmen, rör ner de återstående 6 msk smör.
- Krydda med salt och peppar och häll upp på tallrikar eller i skålar, gärna uppvärmda.
- Njut av din risotto milanese!