Risbollar – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på risbollar!

Dessa italienska risbollar är krispiga på utsidan, men har en krämig mitt av ris och ost! Jag har serverat dem med olika kött och skaldjur, och de är alltid uppskattade av alla!

Denna rätt blir så otroligt god, och den passar bra till många olika sorters mat! Servera dem gärna med en varm tomatpastasås eller bara som de är.

Mångsidigheten i dessa italienska risbollar gör dem exempelvis till ett perfekt tillbehör till ett protein vid en middag (exempelvis kött), men också underbara till lunch på egen hand, eller tillsammans med en fräsch grönsallad.

Allt med detta recept är verkligen superenkelt och går snabbt att göra! Det är också ett perfekt sätt att använda upp överblivet ris. Jag hoppas att du älskar det!

Risbollar är lika goda nylagade som de är återuppvärmda, speciellt när de återuppvärms i ugnen för extra krispig yta! Testa gärna detta spännande receptet här nedanför!

Risbollar

Receptet – Så gör du:

Risbollar

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Dessa italienska risbollar är krispiga på utsidan, men har en krämig mitt av ris och ost! Jag har serverat dem med olika kött och skaldjur, och de är alltid uppskattade av alla!
Förberedelser 25 minuter
Tillagning 35 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 20 risbollar

Ingredienser
 

  • 2 st ägg
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 msk torkad basilika
  • ¼ tsk svartpeppar
  • ½ tsk salt
  • 5,5 dl kycklingbuljong (eller 5,5 dl vatten + 1 tärning kycklingbuljong)
  • 2,5 dl okokt vitt ris
  • 3,5 dl ströbröd
  • 5 dl olivolja eller rapsolja
  • valfritt: 1,25 dl mozzarellaost i tärningar

Instruktioner

  • Vispa ihop ägg, parmesanost, basilika, salt och peppar i en skål. Täck över skålen och ställ in i kylen så länge.
  • Häll kycklingbuljongen (eller vatten och smulad kycklingbuljongtärning) i en stor kastrull och låt koka upp; rör ner riset, täck över med lock och sänk värmen till låg.
  • Koka riset tills vätskan nästan absorberats och kokats bort, cirka 15 till 17 minuter.
  • Ta bort från värmen och häll gradvis i äggblandningen som vi tidigare ställde i kylen. Rör kontinuerligt för att blanda. Låt sedan risblandningen svalna i kylen i 1 timme.
  • Häll ströbröd i en grund form.
  • Fukta händerna med vatten och forma bollar av risblandningen, täck sedan var och en med ströbröd. Frivilligt är att tillsätta en liten tärning mozzarella inuti varje risboll!
  • Förbered en form med hushållspapper i intill spisen. I en liten, djup stekpanna eller gryta, värm rikligt med olja för att täcka risbollarna så det fräser när risbollarna läggs ner. Tillaga en handfull av risbollarna åt gången, vänd vid behov för att säkerställa en jämn tillagning.
  • Låt färdiga risbollar rinna av på hushållspapper och servera sedan varma som de är eller med lite tomatsås.
  • Färdigt! Njut av dina risbollar!
Måltid Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Italienskt, Svenskt
Nyckelord Risbollar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar