I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på klassisk räkfond. Räkfond är toppen att använda som bas i många olika skaldjursbaserade rätter, och det ger ger otrolig smak till soppor, grytor och såser. Ett hett tips är att frysa in din räkfond som iskuber som du kan tina efter behov för kontinuerlig användning i matlagningen.
Det är enkelt och billigare att göra sin egna räkfond hemma, jämfört med att köpa från butiken. Sparar man skalen från räkor, kan man förvandla dem till en rik, smakrik fond som man kan använda i en massa favoritrecept.
Räkfond ger otrolig smak till soppor, grytor och såser. Även om det kan vara bekvämare att använda köpt räkfond i butik, ger en hemmagjord räkfond dig bättre kontroll över smakerna och ingredienserna, där du kan anpassa efter din personliga smakpreferenser.
Processen är otroligt enkel och ekonomisk. Dessutom är det ett bra sätt att använda grönsaksrester, och räkskal som annars troligen skulle gå till spillo.
Använd gul lök för att göra denna räkfond; gul lök hjälper till att intensifiera färgen på fonden och ger den en vacker gyllene färg.
- Hett tips: För en klar, ren fond, skumma det skum som dyker upp på toppen av grytan när fonden börjar koka eller sjuda. Detta skum är koagulerat protein och överflödigt fett som kan göra räkfonden grumlig.
Efter den första uppkokningen, se till att försiktigt och varsamt övergå till sjudning. Detta eftersom snabb övergång från hög till låg värme, eller intensiv omrörning kan bryta upp proteinet och göra fonden grumlig.
Använd en sil eller ett durkslag för att sila av eventuella räkfonden när den är färdig.
Att göra räkfond tar lite tid och uppmärksamhet, men det slutliga resultatet gör det värt ansträngningen. Jag tycker det passar bäst att göra räkfond på en helgeftermiddag.
Gör gärna en stor sats räkfond och frys in det du inte behöver för stunden!
Hur man förvarar
- Förvara räkfond i en tätslutande behållare och kyl i upp till 3 dagar eller frys upp till 3 månader.
- Du fryser även in fonden i isbitsplåtar för enklare förvaring och upptining. Häll fonden i iskubsplåten och frys in. När de är stenfast, skjut ut kuberna från brickan och överför dem till återförslutningsbara påsar eller fryssäker behållare.
Receptet – Så gör du:
Räkfond
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg räkskal från räkor
- 2 l vatten
- 2 st vitlöksklyftor, krossade
- 2,5 dl grovhackad gul lök
- 1 st citron, skivad
- 1 dl grovhackad selleri
- 1 dl bladselleri, eller efter smak
- 1 tsk hela svartpepparkorn
- 3 st kvistar färsk timjan
- 2 st lagerblad
Instruktioner
- Ta fram en stor kastrull och ha i räkskal, lök, citron, hackad selleri, bladselleri, vitlök, lagerblad, pepparkorn, och timjan.
- Tillsätt direkt dina 2 liter vatten.
- Koka upp och sänk värmen till låg så fort det börjar koka.
- Sjud tills räkfonden i 45 minuter till 1 timme tills den reducerats till halva volymen. Skumma av skum vid behov.
- När räkfonden reducerats till hälften, sila upp och använd direkt, eller frys in för senare användning. Kan även förvaras i kyl i upp till tre dagar.