I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på ljuvlig rågsiktslimpa!
Rågsiktslimpa är ett underskattat bröd. Det har en fantastisk rågsmak, samtidigt som det behåller fluffigheten och den fantastiska strukturen hos en vanlig smörgåslimpa. Vi älskar att äta rågsiktslimpa med klassiska pålägg, som smör, ost, sylt eller honung, och det är också bra för alla typer av smörgåsar!
Detta fluffiga smörgåsbröd har en utsökt rågsmak och är perfekt som bas i vilken smörgås som helst, som rostat bröd eller bara för som det är.
Jag älskar att göra hembakad rågsiktgslimpa. Nu när jag har fått möjligheten att vara hemma mer så har jag verkligen fått möjligheten att baka en hel del. Detta recept på rågsiktslimpa har blivit en favorit, och det är verkligen ett fantastiskt recept som jag absolut tycker man borde ge en chans.
Detta recept på rågsiktslimpa använder en teknik med en typ av förjäsning som inte används i alla brödrecept, och denna teknik kallas poolish. Poolish ger brödet en mer utvecklad smak och bättre konsistens.
Jag kan rekommendera att man kvällen innan du planerar att baka sitt rågsiktsbröd börjar förjäsningen. Man låter jäsa tills i 2-3 timmar, och sedan ställer man in i kylen över natten. Allt går jag igenom i receptet nedan.
Om du gör jäsningsblandningen samma dag som brödet går det också bra, låt bara jäsningsblandningen stå i rumstemperatur lite längre (3-4 timmar totalt), börja sedan med bröddegen. (Men att låta det stå i kylen över natten ger det sista brödet en bättre smak, så det rekommenderar vi!)
Receptet – Så gör du:
Rågsiktslimpa
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Förjäsningsblandning
- 0,3 dl (25 g) rågmjöl
- 0,6 dl (52g) vetemjöl special eller vanligt vetemjöl
- ¼ tsk torrjäst
- 0,75 dl vatten
Deg
- All förjäsningsblandning (ca 150g)
- 2 tsk torrjäst
- 1 dl mjölk med 1/2 msk vitvinäger iblandad
- 1 dl vatten
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- 2 msk smält smör, osaltat
- 5 dl (320g) rågsikt
- mjölk (för att pensla)
Instruktioner
- Blanda ihop ingredienserna för förjästblandningen tills blandningen ser ut som en tjock pannkakssmet. Låt detta jäsa i 2-3 timmar i rumstemperatur eller på en varm plats (i ugnen med lampan på exempelvis).
- När blandningen blir ganska bubblig, ställ in den i kylen omedelbart och låt jäsa över natten. Om du gör jäsningsblandningen samma dag som brödet, låt det jäsa i rumstemperatur lite längre (3-4 timmar totalt), börja sedan med bröddegen. (Men att låta det stå i kylen över natten ger det sista brödet en bättre smak, så det rekommenderar vi!)
- Dagen efter tar du ut förjäsningsblandningen ur kylen 1 timme innan du blandar degen. Låt den komma upp till rumstemperatur (den ska bli ännu mer bubblig när den värms upp).
- Efter att ha väntat i 1 timme, blanda ihop förjäsningsblandningen med resten av degingredienserna. Använd gärna en våt spatel/degskrapa/hand för att hantera den klibbiga blandningen. Tillsätt mer vetemjöl om degen är för kladdig. Knåda i 10-12 minuter tills du har en smidig deg.
- Täck med en kökshandduk och låt degen jäsa i cirka 2 timmar, eller tills den blivit dubbelt så stor i storleken.
- Olja in en brödform (eller klä med bakplåtspapper).
- För att forma rågsiktslimpan, häll ut degen på en ren, plan yta (inget mjöl behövs). Använd dina händer och sträck ut den till en rektangel, med en bredd som motsvarar storleken på din brödform. Börja rulla från ena änden, håll rullen väldigt tät. När du har rullat ihop den, nyp ihop eventuella veck och rulla brödet lätt mot bänkskivan för att skapa ytspänning och hjälpa till att stänga vecket på botten av brödet.
- Lägg brödet i brödformen och täck med kökshandduk, låt detta jäsa i ytterligare 30 minuter till en timme, tills degen har fördubblats i storlek. Under tiden, förvärm ugnen till 175 grader Celsius.
- När den är redo att gå in i ugnen, pensla toppen av limpan med lite mjölk och grädda sedan i mitten av ugnen.
- Grädda brödet i cirka 40 minuter, eller tills toppen är lätt gyllenbrun och brödet låter ihåligt när du knackar på det.
- Låt svalna minst 20 minuter innan du skär upp.
- Njut av din rågsiktslimpa!