I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rågsiktsbullar!
Dessa fluffiga rågsiktsbullar smakar ljuvligt till frukosten eller ihop med soppan eller grytan. Enkla att baka och går jättebra att frysa in, så man har dem tillgängliga när man vill ha dem.
Nybakade rågsiktsbullar går alltid hem! En nygräddad rågsiktsbulle med smör och en skiva ost är svårslagen.
Med en fluffig insida och en spröd yttre skorpa så är rågsiktsbullar bland de godaste bröden man kan baka.
Receptet ger 12 st rågsiktsbullar. Det är möjligt att dubbla receptet om man vill baka lite flera i ett lass, och det går alltid bra att frysa in dem också.
Receptet – Så gör du:
Rågsiktsbullar
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 paket (50 g) färsk jäst
- 3 dl mjölk
- 0,5 dl mörk sirap
- 50 g smör, rumstempererat
- 1,5 tsk brödkryddor
- 8 dl rågsikt
- 1 tsk salt
Instruktioner
- Smula när den färska jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Lös upp jästen i mjölken.
- Tillsätt alla ingredienser förutom saltet och knåda degen i ungefär 10 minuter, så att den blir smidig och enhetlig.
- Tillsätt saltet, och fortsätt sedan med att knåda degen i 5 minuter till.
- Lägg degen i bunken på nytt och låt jäsa under kökshandduk i cirka 40 minuter.
- Ha ut degen på en mjölad plan arbetsyta. Dela upp degen i 12 lika stora delar och forma varje del till en rund bulle.
- Klä en bakplåt med bakplåtspapper och låt bullarna jäsa på plåten under kökshandduk i 30 minuter. Sista 10 minuterna av jäsningen kan man börja förvärma ugnen till 225 grader Celsius.
- Grädda rågsiktsbullarna i 8-10 minuter på 225 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna kallna en aning innan första provsmakningen!
- Njut av dina rågsiktsbullar!