Pulled lammlägg – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på pulled lammlägg!

Pulled lammlägg kräver lite tålamod, men man belönas med ett otroligt mört lammlägg som kan dras av benet med en gaffel. Servera pulled lammlägg med en riktigt läcker skysås!

Pulled lammlägg som görs i ugn är mycket enklare och mindre stressande sätt att steka lammlägg. Det tillagas länge och långsamt. Du behöver ingen kniv för att skära detta. Dra bara av köttet från benet med en tång eller två gafflar.

Tillsammans med lammlägget gör vi en god skysås till. Andra tillbehör utöver såsen är exempelvis potatisgratäng, potatismos, blomkålsmos, eller en riktigt ljuvlig sallad.

Nedan indikeras tiderna för pulled lammlägg i receptet utefter vikten på lammlägget, inklusive benet.

Vikt (lammlägg inklusive ben)2 – 2,5 kg2,5 – 2,75 kg3 – 3,5 kg
Tillagningstid 1 (med folie)4,5 timmar5 timmar5,5 timmar
Tillagningstid 2 (utan folie)45 minuter45 minuter45 minuter
Tillagningstid i ugnen enligt vikt

Kort sagt så älskar jag detta recept på pulled lammlägg och tycker det är riktigt värt att göra. Helt klart det bästa receptet på pulled lammlägg enligt mig helt enkelt. Testa gärna receptet nedan!

Ingredienser (8 portioners pulled lammlägg)

  • 2,25 kg lammlägg med ben
  • salt och peppar
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 helt vitlökshuvud, oskalat, skuret på mitten horisontellt
  • 1 lök i fjärdedelar
  • 2 kvistar rosmarin
  • 7,5 dl nötbuljong (eller vatten + 1 buljongtärning)
  • 5 dl vatten

Skysås

  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl vatten
  • salta och peppar efter smak

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 170°C.
  2. Lägg vitlök, lök och rosmarin i en panna av med metall med höga kanter.
  3. Lägg lammben med ovansidan upp i pannan. Strö rejält med salt och peppar och gnid in det.
  4. Vänd lammlägget och lägg det så att det mest sitter på vitlöken och löken. Strö över mer salt och peppar, gnid in det.
  5. Ringla olivoljan över lammlägget. Häll buljong och vatten runt lammet. Om vätskan inte täcker hela lammlägget är det okej, lammet sjunker ner i det. Täck med folie (använd inte lock, du vill att lite vätska ska ånga ut).
  6. Sätt in i ugnen och rosta i 4,5 timmar (eller mer tid enligt tabellen ovan i receptet).
  7. Ta ut ur ugnen, ta bort folien. Vänd lammet. Kontrollera att köttet är tillräckligt mört för att lätt lossar av lammlägget av beröringen av en gaffel. Om inte, sätt tillbaka in i ugnen, täckt med aluminiumfolie.
  8. Sätt tillbaka lammet utan folie i ugnen i ytterligare 45 minuter eller tills det fått fin färg.
  9. Ta ut lammet, skeda över generöst med sky över lammet. Lägg över till ett serveringsfat, täck löst med folie så det håller värmen medan du gör såsen (håller sig varm i 1 – 1,5 timme).

Skysås

  1. För över vätskan från pannan till en kastrull. Använd en stor sked för att skumma av och kasta bort lite av fettet från vätskans yta.
  2. Sätt pannan på spisen på medelhög. När vätskan bubblar, tillsätt mjölet. Använd en visp för att blanda in det – det kan ta några minuter eftersom vätskan reduceras.
  3. När det ser ut som slam, vispa i 1-2 dl vatten tills det blir en såskonsistens efter din smak. Justera salt och peppar efter smak – extra salt krävs sällan.
  4. Sila ner såsen i en skål, pressa ut saft ur löken etc. Servera med lammet!
Pulled lammlägg

Pulled lammlägg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på pulled lammlägg! Pulled lammlägg kräver lite tålamod, men man belönas med ett otroligt mört lammlägg som kan dras av benet med en gaffel. Servera pulled lammlägg med en riktigt läcker skysås!
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 4 t 55 minuter
Total tid 5 t
Portioner 8 portioner

Ingredienser
  

  • 2,25 kg lammlägg med ben
  • salt och peppar
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 st helt vitlökshuvud, oskalat, skuret på mitten horisontellt
  • 1 st lök i fjärdedelar
  • 2 kvistar rosmarin
  • 7,5 dl nötbuljong (eller vatten + 1 buljongtärning)
  • 5 dl vatten

Skysås

  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl vatten
  • salta och peppar efter smak

Instruktioner

  • Värm ugnen till 170°C.
  • Lägg vitlök, lök och rosmarin i en panna av med metall med höga kanter.
  • Lägg lammben med ovansidan upp i pannan. Strö rejält med salt och peppar och gnid in det.
  • Vänd lammlägget och lägg det så att det mest sitter på vitlöken och löken. Strö över mer salt och peppar, gnid in det.
  • Ringla olivoljan över lammlägget. Häll buljong och vatten runt lammet. Om vätskan inte täcker hela lammlägget är det okej, lammet sjunker ner i det. Täck med folie (använd inte lock, du vill att lite vätska ska ånga ut).
  • Sätt in i ugnen och rosta i 4,5 timmar (eller mer tid enligt tabellen ovan i receptet).
  • Ta ut ur ugnen, ta bort folien. Vänd lammet. Kontrollera att köttet är tillräckligt mört för att lätt lossar av lammlägget av beröringen av en gaffel. Om inte, sätt tillbaka in i ugnen, täckt med aluminiumfolie.
  • Sätt tillbaka lammet utan folie i ugnen i ytterligare 45 minuter eller tills det fått fin färg.
  • Ta ut lammet, skeda över generöst med sky över lammet. Lägg över till ett serveringsfat, täck löst med folie så det håller värmen medan du gör såsen (håller sig varm i 1 – 1,5 timme).

Skysås

  • För över vätskan från pannan till en kastrull. Använd en stor sked för att skumma av och kasta bort lite av fettet från vätskans yta.
  • Sätt pannan på spisen på medelhög. När vätskan bubblar, tillsätt mjölet. Använd en visp för att blanda in det – det kan ta några minuter eftersom vätskan reduceras.
  • När det ser ut som slam, vispa i 1-2 dl vatten tills det blir en såskonsistens efter din smak. Justera salt och peppar efter smak – extra salt krävs sällan.
  • Sila ner såsen i en skål, pressa ut saft ur löken etc. Servera med lammet!
Keyword Pulled lammlägg

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning