I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på potatisterrin!
En oemotståndlig potatisterrin som kommer att ta din matupplevelse till en helt ny nivå. Med en perfekt balans mellan krämighet och smakrikedom är denna rätt ett måste på din matlista. Som vanligt med terrin bör man ha i beaktning att förberedelserna görs minst 8h innan servering, exempelvis dagen innan servering så den får fin, kompakt konsistens.
Att skapa en potatisterrin som imponerar på både ögat och gommen är trevligt, men behöver lite förberedelse då 90% av arbetet behöver göras 8 timmar på förhand. Den första dagen handlar det om att skära de perfekta, tunna skivorna av potatis och förbereda de smakrika lökarna och den aromatiska timjanen. Denna process, tillsammans med förgräddning, låter smakerna infunderas och skapar en harmoni som är oemotståndlig när du sedan skivar upp den färdiga terrinen.
En kvart innan matdags så steker man den skivade terrinen i smör, eller värmer den i ugnen! Den kan serveras som en lysande sidorätt till olika grillade rätter, gärna med en bearnaisesås eller en rödvinssås, och en fräsch sallad. Den krispiga ytan och den lena interiören kommer definitivt att imponera på dina smaklökar och de du bjuder in till ditt bord.
För de tillfällen när du önskar göra förberedelser långt i förväg är det även möjligt att frysa in den skivade potatisterrinen. Att ha en färdigskivad terrin i frysen, redo att stekas på eller värmas, och avnjutas närhelst du önskar, är ett fantastiskt sätt att planera och njuta av vällagade måltider med minimal ansträngning.
Med detta enkla men imponerande recept på potatisterrin, kan du skapa en maträtt som både smakar och ser ut som en mästares verk. Med lite trevlig matlagning får man flexibel och förtjusande rätt som kommer att glädja och imponera på alla som har turen att njuta av den!
Receptet hittas här nedanför! Smaklig måltid!
Receptet – Så gör du:
Potatisterrin
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg fast potatis (cirka 12-15 st)
- 4 st schalottenlökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 100 g riven västerbottenost eller parmesan
- Olivolja
- Salt och peppar efter smak
- 2 msk smör till stekning
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader Celsius.
- Skala och skiva potatisarna tunt. Använd gärna en mandolin för att få jämntjocka skivor.
- Skala och finhacka schalottenlökarna och vitlöksklyftorna.
- Värm upp en stekpanna med lite olivolja. Stek lökarna tills de är mjuka och genomskinliga. Krydda med en nypa salt och peppar.
- Klä en avlång ugnsform (ca 1,5 liters volym) med bakplåtspapper. Smörj med lite olivolja längs med alla sidor och botten.
- Börja med ett lager av potatisskivor i botten av formen. Strö över lite av den stekta löken och vitlöken. Riv över lite av västerbottenosten. Krydda med lite salt och peppar.
- Fortsätt med att lägga ett till lager potatisskivor och upprepa processen med lök, ost, timjan, salt och peppar.
- Fortsätt tills ingredienserna är använda eller tills formen är fylld. Ha sist ett lager potatisskivor och lite extra västerbottenost på toppen.
- Tryck till terrinen så den blir lite kompaktare och klä sedan formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen vid 200 grader Celsius i cirka 30 minuter. Ta sedan bort folien och grädda i ytterligare 15-20 minuter tills ytan är gyllene och krispig.
- Ta ut ur ugnen och lägg ett bakplåtspapper över terrinen och lägg en vikt ovanpå, exempelvis en annan bakform fylld med vatten, så vi trycker till terrinen och ger den dess form. Låt stå på detta vis i rumstemperatur till terrinen svalnat, och ställ sedan in i kylen i 8 timmar – gärna med ett mjölkpaket ovanpå som tyngd under hela tiden.
- Ta ut ur kylen efter 8 timmar eller dagen efter, skiva upp i skivor och stek i smör. Går också bra att frysa in de uppskivade terrinerna för framtida användning (supersmidigt). Går också att värma skivorna i ugnen på 200 grader Celsius i 15 minuter.
- Färdigt! Servera med grillat kött eller kyckling, rostbiff, och gärna en bearnaise eller rödvinssås!