Potatiskroketter – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på potatiskroketter!

Dessa härliga små godingar med potatis, ägg, och ost, är lena och mjuka på insidan, men gyllenbrunt krispiga på utsidan. Perfekta som tillbehör till grillat, kött eller fisk, eller som förrätt eller tilltugg på egen hand!

Jag tycker om att göra detta recept som tillbehör till fina köttbitar, eller att använda på precis samma sätt som jag annars hade använd stekt potatis eller pommes frites.

Potatiskroketter har en riktigt lyxig känsla över sig, kanske framförallt till grillat och filéer, tillsammans med en god grillsås.

Förutom att vara tillbehör så är dessa de också goda på egen hand! Servera dem som de är, gärna ackompanjerade av lite riven parmesan och lite majonnäs.

Förvaras dem i kylen så håller dessa potatiskroketter i 3-5 dagar. För ännu längre hållbarhet kan man förvara dem i frysen i upp till tre månader! Smaklig måltid!

Potatiskroketter

Receptet – Så gör du:

Potatiskroketter

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Dessa härliga små godingar med potatis, ägg, och ost, är lena och mjuka på insidan, men gyllenbrunt krispiga på utsidan. Perfekta som tillbehör till grillat, kött eller fisk, eller som förrätt eller tilltugg på egen hand!
Förberedelser 25 minuter
Tillagning 35 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 500 g (ca 5 dl) potatismos
  • 2 st äggulor
  • 1,5 dl riven parmesan
  • 2 msk gräslök, hackad
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk potatismjöl

Panering

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 st ägg, uppvispade
  • 3 dl panko/ströbröd

Till tillagning

  • rapsolja eller annan valfri neutral vegetabilisk olja

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienser (förutom de för panering och tillagning). Låt stå i kylen så det blir kallt.
  • Ta ut ur kylen och forma till bollar i önskad storlek.
  • Panering: Ställ fram vetemjöl, uppvispade ägg, och panko/ströbröd i varsin skål.
  • Vänd varje potatisboll i först mjöl, sedan ägg, och till sist ströbröd. Detta ger en panering som blir väldigt tät och fin.
  • Fritera potatiskroketterna i antingen en fritös eller i en större gryta med rapsolja, tills de fått en fin gyllene yta.
  • Färdigt! Njut av dina potatiskroketter! Servera som tillbehör till exempelvis kött eller fisk, eller som litet snack, gärna tillsammans med lite till riven parmesan och majonnäs!
Måltid Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Potatiskroketter

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar