I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på potatiskroketter!
Dessa härliga små godingar med potatis, ägg, och ost, är lena och mjuka på insidan, men gyllenbrunt krispiga på utsidan. Perfekta som tillbehör till grillat, kött eller fisk, eller som förrätt eller tilltugg på egen hand!
Jag tycker om att göra detta recept som tillbehör till fina köttbitar, eller att använda på precis samma sätt som jag annars hade använd stekt potatis eller pommes frites.
Potatiskroketter har en riktigt lyxig känsla över sig, kanske framförallt till grillat och filéer, tillsammans med en god grillsås.
Förutom att vara tillbehör så är dessa de också goda på egen hand! Servera dem som de är, gärna ackompanjerade av lite riven parmesan och lite majonnäs.
Förvaras dem i kylen så håller dessa potatiskroketter i 3-5 dagar. För ännu längre hållbarhet kan man förvara dem i frysen i upp till tre månader! Smaklig måltid!
Receptet – Så gör du:
Potatiskroketter
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 500 g (ca 5 dl) potatismos
- 2 st äggulor
- 1,5 dl riven parmesan
- 2 msk gräslök, hackad
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk potatismjöl
Panering
- 2 dl vetemjöl
- 2 st ägg, uppvispade
- 3 dl panko/ströbröd
Till tillagning
- rapsolja eller annan valfri neutral vegetabilisk olja
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser (förutom de för panering och tillagning). Låt stå i kylen så det blir kallt.
- Ta ut ur kylen och forma till bollar i önskad storlek.
- Panering: Ställ fram vetemjöl, uppvispade ägg, och panko/ströbröd i varsin skål.
- Vänd varje potatisboll i först mjöl, sedan ägg, och till sist ströbröd. Detta ger en panering som blir väldigt tät och fin.
- Fritera potatiskroketterna i antingen en fritös eller i en större gryta med rapsolja, tills de fått en fin gyllene yta.
- Färdigt! Njut av dina potatiskroketter! Servera som tillbehör till exempelvis kött eller fisk, eller som litet snack, gärna tillsammans med lite till riven parmesan och majonnäs!