I denna artikel ger jag mitt bästa recept på potatisgratäng med färskpotatis!
Med våren kommer färskpotatisen, och denna ljuvliga potatis lämpar sig utmärkt till en god potatisgratäng med färskpotatis. Detta är ett klassiskt, tidlöst recept som är ljuvligt, exempelvis till när man grillar, eller till kräftskivan.
Detta är en krämig, fyllig och god potatisgratäng som jag verkligen tycker tar till vara på färskpotatisens smak. Riktigt gott tillbehör till alla vårens och sommarens fina middagar.
Kort sagt älskar jag denna potatisgratäng med färskpotatis och rekommenderar den starkt. Testa gärna receptet nedan!
Receptet - Så gör du:
Potatisgratäng med färskpotatis
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 900 g färskpotatis
- 1 st purjolök
- 2 st salladslökar
- 2 dl matgrädde
- 1,5 dl lätt crème fraiche
- 1 st knippe gräslök
- 3 dl riven ost
- salt och peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala färskpotatisen och skär i tunna skivor.
- Skiva salladslöken och purjolöken.
- Blanda purjolök, salladslök och klippt gräslök i en skål.
- Smörj en gratängform med smör och placera ett lager skivad färskpotatis i botten. Toppa med en tredjedel av löken från skålen, och hälften av matgrädden. Krydda med lite salt och peppar.
- Ovanpå detta, sätt ett nytt lager potatisskivor och toppa med ännu en tredjedel lök, crème fraiche, hälften av den rivna osten och den andra halvan grädde och sist lite ost.
- Nu till sista lagret, med färskpotatis, sista löken, lite lätt kryddning och sedan ost.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter. Titta till och täck över med aluminimumfolie om det under de sista 15 minuterna blir väldigt gyllene. Kontrollera om potatisgratängen är färdig genom att se om potatisen är mjuk, och ta ut ur ugnen om den är det.
- Njut av din potatisgratäng med färskpotatis!
Går den att frysa?
Självklart går det, men färskpotatis är dock tyvärr inte så lämplig att frysa, så jag skulle avråda från det. Potatisens textur förändras när den fryses, vilket kan leda till en kornig och vattnig konsistens när gratängen väl tinas och värms upp igen. Därför är det bäst att njuta av potatisgratängen direkt efter tillagning, när den är som mest krämig och läcker! Den går jättebra att förvara i kylen också!