I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sås till porchetta, nämligen en plommonchutney!
Porchetta (uttalas porketta) är en underbar inlindad benfri fläskstek som kryddas generöst med vitlök, salvia, rosmarin och andra aromatiska örter och kryddor. Om du någonsin har smakat det, gör nog bara tanken på porchetta att det att vattnas i munnen. Men vad ska man servera till? Jag tycker denna plommonsås, eller plommonchutney, är en riktigt god sås till porchetta, och här är receptet!
Är det bara jag eller har populariteten hos porchetta exploderat på sistone? Det verkar som att alla lagar det som jag känner! Det är ju så gott, så jag förstår dem.
Första gången jag smakade porchetta så serverades den med en plommonsås. Därför är det något jag har tagit till mig, det är så himla bra som tillbehör. Sedan dess har jag alltid gjort denna plommonsås tillsammans med porchetta.
Varför är denna plommonsås så god till porchetta? Porchetta är ju vanligtvis kraftigt saltad utöver att den är fylld med vitlök, rosmarin, fänkål eller andra örter. Därför tycker jag det sötsyrliga i denna såsen gifter sig väldigt bra med själva porchettan.
Porchetta är ju en ikonisk italiensk rätt, men introducerades även i Amerika av italienare som flyttade dit under 1900-talet, där den också blivit väldigt populär.
Utöver denna ljuvliga plommonsås så tycker jag porchetta är mycket gott tillsammans med rostad potatis.
Receptet – Så gör du:
Plommonsås till porchetta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 4 st röda eller svarta plommon
- 1 msk olivolja
- 1 st schalottenlök, skivad på längden
- 1,2 dl packat farinsocker
- 0,5 dl sherryvinäger eller äppelcidervinäger
- 1 msk hackad vitlök
- 1 msk senapsfrön
- 2 tsk riven skalad ingefära
- ½ tsk nymalen svartpeppar
- 1 st lagerblad
- salt efter smak
Instruktioner
- Skala plommon, om så önskas. Halvera och gröp ur. Skär i 1 cm tjocka klyftor.
- Värm olja i en medelstor kastrull på medelvärme. Tillsätt schalottenlök och låt svettas, rör om då och då, tills schalottenlöken börjar mjukna, cirka 2 minuter.
- Tillsätt farinsocker, nästa vinäger, hackad vitlök, senapsfrön, riven skalad ingefära, svartpeppar, och lagerblad, samt 0,5 dl vatten. Koka upp, och rör om då och då, tills blandningen doftar, cirka 2 minuter.
- Rör ner plommon. Täck över och låt sjuda på medelvärme, rör om då och då, i 8 minuter.
- Ta bort locket och låt sjuda, rör om då och då, tills frukten är mjuk och saften har tjocknat, 20-25 minuter. Smaka av med salt. Låt svalna något.
- Denna plommonsås/chutney kan göras 1 vecka i förväg. Täck och kyl. Värm upp något innan servering.
- Servera till porchettan. Smaklig måltid!