I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på plommonmarmelad med rom!
Denna söta och fruktiga marmelad är perfekt för att bevara sommarens överflöd av plommon och göra dem till en spännande smakupplevelse. Med ingredienser som saftiga plommon, strösocker, rom och lite citronsaft skapar vi en marmelad som är perfekt att ha på mackan, som fyllning i bakverk eller som en fin present till nära och kära. Läs vidare och upptäck hur man gör denna läckra plommonmarmelad!
När marmeladen har svalnat kan du försegla burkarna ordentligt och förvara dem i kylskåp eller på en sval, mörk plats. Marmeladen håller sig bäst när den förvaras vid en sval temperatur och skyddas från direkt solljus. Genom att låta marmeladen svalna helt innan förvaring säkerställer du att den har stabiliserat sig och att eventuell fukt har haft chans att försvinna.
Justera mängden rom efter smakpreferens. Du kan även experimentera med olika sorters rom för att få olika smaknyanser.
Om du vill ha en slätare konsistens kan du mixa marmeladen med en stavmixer innan du häller den i burkar. Se till att burkarna och locken är rena och steriliserade för att förlänga hållbarheten på marmeladen. Läs om hur du steriliserar burkar.
En generell uppskattning är att du kan få ut cirka 2-3 burkar (à 250 ml) av plommonmarmelad med rom när du använder cirka 1-1,5 kg plommon. Detta kan variera något beroende på hur mycket du kokar ner marmeladen och vilken konsistens du föredrar.
Receptet – Så gör du:
Plommonmarmelad med rom
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg mogna plommon
- 500 g strösocker
- 2 msk rom
- Saft av 1 citron
Instruktioner
- Tvätta och skala plommonen. Ett sätt att skala dem enkelt är att ta ett moget plommon i taget och skära ett litet kryss i plommonets topp med en vass kniv. Detta hjälper till att lossa skalet. Koka upp en kastrull med vatten och sänk försiktigt plommonet i det kokande vattnet. Låt plommonet sjuda i 30 sekunder till 1 minut. Detta blancheringssteg gör att skalet lossnar lättare. Ta plommonet med en sked eller tång och överför det omedelbart till en skål med iskallt vatten. Detta stoppar kokprocessen och hjälper till att kyla ner plommonet. När plommonet har svalnat något, kan du enkelt dra av skalet med fingrarna eller använda en kniv för att skala av det.
- Kärna ur plommonen. Skär dem i mindre bitar.
- Lägg plommonen i en stor kastrull och tillsätt sockret och citronsaften. Rör om väl för att blanda.
- Låt blandningen koka upp på medelhög värme och sänk sedan värmen till låg. Låt marmeladen sjuda i cirka 45-60 minuter, eller tills den tjocknar och får en geléliknande konsistens. Rör om då och då för att undvika att marmeladen bränner fast i botten.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt rommen. Rör om väl för att blanda väl.
- Häll den färdiga marmeladen i steriliserade glasburkar. Här är min guide till hur du steriliserar burkar! Låt marmeladen svalna helt innan du stänger burkarna förvaring.
- Färdigt! Njut av din plommonmarmelad med rom och förvara i kylen.