I denna artikel ger jag mitt bästa recept på pizzasallad med ättika!
Det finns lite olika versioner på pizzasallad, med exempelvis antingen vinäger eller ättika. Detta är ett klassiskt och otroligt gott recept på pizzasallad med ättika!
Denna vitkålssallad är populär och serveras på de flesta pizzarestaurangerna i Sverige, och har således fått namnet pizzasallad. Jag tycker inte bara pizzasallad är gott till pizza, utan också jättebra som exempelvis en vardagssallad som man gör i en större mängd för att sedan förvara i kylen i flertalet dagar.
Pizzasallad eller vitkålsallad, vad säger du? Denna sallad är gott till mycket, men att äta salladen i kombination med pizza är dock någonting som vi i Sverige nära nog är ensamma om i hela världen. Det är endast finlandssvenskarna bosatta i södra Finland som vi delar detta fenomen med. Oavsett så tycker jag att det är en väldigt god sallad som borde få lite mer uppmärksamhet!
Man är inte helt säker på hur salladen tog sig till Sverige, somliga menar att den italienska krögaren Giuseppe Sperandio introducerade den till svenskarna på sin krog Pizzeria Piazza Opera på Gustav Adolfs torg i Stockholm i slutet av 60-talet.
När pizzan väl gjorde sin entré i Sverige under 70-talet var det därför givet att den skulle få sällskap av en råkostsallad. I detta fall bestod salladen av rå vitkål, olja, vinäger, salt och peppar. Det var dock inte förrän under 80-talet som pizzasallad fick genomslag.
Så småningom blev pizzasalladen även ett självklart inslag på de mycket omtyckta salladsborden.
Andra menar att salladen har sitt ursprung i Balkan och kom till Sverige med arbetskraftsinvandringen som tog plats på 50-, 60- och 70-talen.
Receptet – Så gör du:
Pizzasallad med ättika
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 300-400 g vitkål
- 1 msk ättika
- 1,5 msk rapsolja
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk socker
- 1 krm salt
Instruktioner
- Finstrimla kålen. Använd ett rivjärn eller testa gärna med en osthyvel.
- Blanda övriga ingredienser, och häll sedan över vitkålen i en större skål eller bunke. Blanda.
- Låt stå i kylen i några timmar, och rör gärna om några gånger under tiden. Om kålen är torr, häll på en skvätt vatten.
- Servera till valfria måltider och förvara i kylen i ungefär 3-4 dagar!