I denna artikel ger jag mitt bästa recept på piroger utan jäst!
Denna hemgjorda pirogerdeg kräver bara en handfull ingredienser (och ingen jäst!), och görs påmjöl, salt, ägg, kallt vatten och smör. Fixa denna pirogerdeg på under tio minuter och fyll med din favoritfyllning!
Traditionella piroger görs utan jäst, och detta recept på ljuvliga piroger är faktiskt av den anledningen jästfria utan något tricksande!
Du kan använda en matberedare eller händerna för att göra pirogerdegen. Jag älskar att använda min matberedare för min hemgjorda deg eftersom det är snabbare och enklare än att göra det med händerna.
De piroger vi ofta gör i Sverige kallas också empanadas, och kommer ursprungligen från nordvästra Spanien. Många latinamerikanska länder har dock sina egna recept.
Piroger, eller empanadas, kan ha många olika fyllningar inklusive nötkött, kyckling, bönor, ost och ja, även samma fyllning som man använder som pizzapålägg.
Vissa restauranger gör söta piroger genom att fylla dem med fruktpajfyllning eller choklad. När du har gjort den här degen kan du välja att gå så traditionellt eller kreativt med fyllningen som du vill.
Dessa jästfria piroger går också jättebra att göra för hand. Följ samma anvisningar!
Dessa piroger kan också förberedas i förväg, förslut bara tätt i plastfolie och ställ i kylen i upp till 2 dagar innan tillagning.
Receptet – Så gör du:
Piroger utan jäst
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 6 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 110 g smör, kylt och skuret i små bitar
- 2 st ägg (separerade i två skålar, ett ägg går åt att försluta/pensla pirogerna)
- 0,5 dl iskallt vatten
Instruktioner
- Blanda mjöl och salt i en skål.
- Tillsätt smör, 1 ägg och kallt vatten till mjölblandningen. Mixa med mixer/för hand tills blandningen liknar grova smulor.
- Forma degen till en boll och linda in degen med plast. Ställ in i kylen i ca 30 minuter till 1 timme.
- Rulla degen på en lätt mjölad arbetsyta till ett tunt ark och skär ut skivor. Skivorna kan vara cirka 12 centimeter stora, det tycker jag blir bra!
- Klicka i din pirogerfyllning så pirogern går att stänga. försegla kanterna genom att trycka på degen med fingrarna. Du kan också använda en gaffel för att täta kanterna, tryck bara toppen av gaffeln mot kanterna Pensla kanterna med ett uppvispat ägg för att försegla dem bättre.
- Vik pirogerskivorna och förslut kanterna med en gaffel eller fingrarna. Pensla toppen av pirogern med resten av det uppvispade ägget. Kyl pirogern i cirka 20 minuter.
- Förvärm ugnen till 200 grader Celsius och grädda i 12-15 minuter eller tills den är gyllene.