Pinnbröd är något för alla åldrar, vuxna såväl som barn. Det är ett enkelt bröd som med fördel grillas över en öppen eld utomhus. Denna variant på recept på pinnbröd är utan mjölk. Det passar utmärkt för de som har mjölkallergi eller som helt enkelt saknar mjölk hemma. Det bästa är att hålla brödet direkt över den heta glöden för att få det bästa resultatet.
Det kan finnas flera anledningar till att man vill ha ett mjölkfritt pinnbröd. Antingen är man laktosintolerant, eller så kan man helt enkelt sakna mjölk hemma.
Detta recept på pinnbröd är laktosfritt och funkar om man inte har mjölk hemma. Man kan tro att fluffigheten i degen kommer att bli sämre som ett resultat av att man saknar mjölk. Så är inte fallet! Jag själv är laktosintolerant och har testat receptet på många friluftsutflykter, och jag tycker att pinnbrödet blir hur fluffigt och härligt som helst även med detta recept!
En annan sak som är bra att man inte behöver några vidare utrustning, allt som behövs är en skål och ett sätt att mäta upp måtten.
Pinnbröd är perfekt runt elden när som helst på året. De samlar ihop gruppen till att samtala och dela ett fin stund runt den värmande elden! Förutom att det smakar gott så är pinnbröd dessutom så mycket mer än så. Det är en upplevelse och ett sätt att komma närmare naturen.
Vårt recept är för 8 stycken mjölkfria pinnbröd, men du kan givetvis öka eller minska måtten så att du får flera pinnbröd om du skulle vilja det. Hur många pinnbröd du än väljer att göra, så kan du självklart blanda allt i en enda skål för det!
Här är receptet! Detta recept ger 8 pinnbröd.
Receptet – Så gör du:
Pinnbröd utan mjölk
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 msk torrjäst
- 1 tsk socker
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl varmt vatten
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
Instruktioner
Degen
- Blanda alla ingredienser i en stor skål till en fuktig deg. Inget behov av att knåda!
- Täck skålen och låt degen jäsa på en varm plats tills den har fördubblats i storlek – cirka 1 timme.
- Med mjölade händer, knacka tillbaka degen genom att göra den till en boll.
- För ut degen på en mjölad yta och dela i 8 bitar
Formge pinnbröden
- Börja med att sträcka ut degen till en remsa och rulla sedan till en lång korvform.
- Vrid en bit av degen runt slutet av dina pinnar. Nyp ihop degen för att säkra slutningen om det behövs.
Grädda pinnbrödet
- Håll din pinne med pinnbrödet över elden.
- Håll pinnen direkt över den heta glöd för bästa resultat.
- Rotera pinnbrödet till det blivit gyllenbrunt.
- Klart! Njut av ditt härligt varma pinnbröd.