I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på päronbiskvier!
Päronbiskvier är en ljuvlig typ av fika att bjuda på, och som imponerar på alla. Med härlig päronsmak så blir dessa päronbiskvier en direkt favorit, och de är inte så svåra att göra som man kan tro!
Dessa päronbiskvier är riktigt roliga att baka och har en god smak av päron. Detta är en riktig klassiker med en lätt seg mandelbotten, en fluffig smörkräm med päronsmak, och ett fint lager choklad som topping.
Supergoda till fikat och många som får smaka ber också om receptet, vilket är ett tecken på hur uppskattade dessa päronbiskvier faktiskt är.
Den goda päronsmaken får vi med lite päronessens. Vill man ha den klassiskt gröna päronfärgen, så tillsätt lite grön hushållsfärg. Grön geléfärg funkar riktigt bra.
Jag använder allt so oftast Marabou mjölkchoklad till min topping, och tycker det funkar bra och blir jättegott, men andra typer av mjölkchoklad ska också funka.
Man kan förbereda både bottnarna och smörkrämen i förväg och frysa in, om man exempelvis bara vill göra halva receptet päronbiskvier uppdelat på två bakningar.
De håller ungefär en vecka i kylen, men kan också frysas in i exempelvis påsar för en ännu längre hållbarhet.
Ett smart tips för att få till riktigt snygga päronbiskvier, eller biskvier överlag, är att smälta mer choklad än vad receptet anger, så det blir enklare att doppa snyggt. Chokladen som blir över kan man låta stelna och använda till annat, exempelvis äta som vanligt en annan gång!
Kort sagt så tycker jag väldigt mycket om detta recept och tycker verkligen det är roligt och värt att göra!
Receptet – Så gör du:
Päronbiskvier
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Bottnarna
- 300 g mandelmassa
- 2 st äggvitor
- 2 dl strösocker
Smörkrämen
- 300 g smör, rumstempererat
- 3 st äggulor
- 6 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk päronessens
- lite grön hushållsfärg (ex. grön geléfärg)
Toppingen
- 200 g mjölkchoklad (ex. Marabou)
- 1 msk rapsolja
Instruktioner
- Dela upp 3 st äggulor och 2 st äggvitor i två separata skålar (3 st ägg i grundreceptet). Spara både äggvitor och äggulor, vi kommer att behöva båda till päronbiskvierna.
Bottnarna
- Förvärm ugnen till 175 grader Celsius.
- Börja med att riva din mandelmassa grovt.
- I en större skål eller bunke, vispa samman mandelmassan tillsammans med sockret och äggvitorna, gärna med elvisp.
- Klä två plåtar med bakplåtspapper. Spritsa eller klicka ut cirka 20 stycken jämstora bottnar på vardera plåt. Tänk på att hålla jämnt avstånd mellan varje klick.
- Grädda i mitten av ugnen på 175 grader Celsius tills att bottnarna har fått en lätt gyllene färg, ca 13-15 min.
- Ta ut ur ugnen och låt bottnarna kallna helt på plåten, innan man försiktigt lossar dem från bakplåtspappret och vänder på dem, så att bottensidan är uppåt.
Smörkrämen
- I en ren skål eller bunke, vispa det rumstempererade smöret med äggulor, florsocker, och vaniljsocker.
- Tillsätt päronessensen till blandningen och grön hushållsfärg efter smak. Geléfärg funkar riktigt bra till denna smörkräm, men andra hushållsfärger funkar också.
- När bottnarna är avsvalnade, spritsa ut smörkrämen på dem. Du kan forma till topparna i efterhand med exempelvis en kniv eller spatel.
- Ställ biskvierna i kylskåpet så de blir riktigt kalla och smöret får stelna igen.
Toppingen
- Finhacka 1/3 av chokladen och ha redo i exempelvis en skål. Resterande 2/3 av chokladen värmer vi i en bunke över vattenbad.
- När chokladen har smält, lyft bort bunken från vattenbadet. Blanda nu i den finhackade chokladen, och tillsätt även rapsoljan.
- Ta ut dina päronbiskvier ur kylen och doppa varje biskvi i chokladen med handen. Om det blir enklare, häll upp chokladen i exempelvis en kopp så att chokladen är enklare att doppa. Placera färdigdoppade päronbiskvier på plåten med toppen uppåt, så de får stelna.
- Njut av dina päronbiskvier! Förvara päronbiskvierna i kylen i upp till en vecka, eller frys in för ännu längre hållbarhet!
Så goda!