I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på parisersmörgås (även kallad parisare, patentsmörgås eller patentare). Parisersmörgåsen är en klassisk smörgås, som sedan mitten av 1950-talet förgyllt många restaurangmåltider. Gör en parisersmörgås hemma själv med detta härliga recept!
Parisersmörgåsen tar sin grund i en brödskiva som botten. Brödskivan toppas med en biff eller flera skivor med skinka, och på detta sätter man ett stekt ägg överst.
I Frankrike kallar man parisersmörgåsen för risolette. Kom ihåg det om du ska resa till Frankrike och blir sugen på parisersmörgås, som skiljer sig lite från sin franska kusin.
Persilja och stekt lök har jag på min parisersmörgås, och ibland har jag biff, ibland har jag skinka (här kan man välja i receptet hur man vill ha det).
Mankan välja hur man vill mellan de traditionella påläggen, vilka är kapris, persilja, lök, rödbetor och inlagd gurka. Jag gillar att toppa med dem alla!
När det kommer till parisersmörgås så börjar man först med biffen och steker den (om man lagar biffen). Då blandar man färsen med lök och/eller rödbetor, grädde, kapris, salt och peppar.
Sedan steker man även brödskivorna i en panna med smör eller olja. Sedan steker man även ägget, och bygger parisersmörgåsen med bröd i botten, biff i mitten, och stekt ägg ovanpå. Toppa med dina tillbehör.
Receptet – Så gör du:
Parisersmörgås (Parisare)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2 skivor ljust bröd
- 250 g nötfärs
- 1 msk olja eller smör (för stekning)
- 2 st ägg
- 1 st finhackad gul lök
- 1 dl inlagd rödbeta
- 2 msk inlagd gurka
- 2 msk kapris
- 1 tsk salt
- 1 nypa svartpeppar
- För att toppa parisersmörgåsen: Extra lök, kapris, saltgurka, rödbetor, persilja (välj fritt)
Instruktioner
- Börja med biffarna. Ha ner färsen i en bunke, och finhacka lök, rödbetor, saltgurka och kapris fint. Kom ihåg att ta lite extra än det som angetts i receptet så du har lite över att toppa med i slutet av receptet.
- Tillsätt ägg, lök, kapris, rödbetor, inlagd gurka, samt salt och peppar till bunken med nötfärs. Blanda så du får en fin och jämn smet.
- Forma 2 biffar av färsen.
- Tillsätt nu lite matfett, antingen smör eller olja, till en stekpanna och stek biffarna i 3-4 minuter. Mindre om du vill ha dem mer råa – mer om du vill ha dem välstekta.
- Lägg sedan biffarna åt sidan på en tallrik och stek dina brödskivor i matfett tills de är gyllenbruna på ena sidan.
- Till sist, stek även äggen i ditt föredragna matfett. När ägget har stelnat, toppa med salt och peppar.
- Presentation: I botten har du brödskivan, och sedan tillkommer biffen och sedan ägget på varje parisersmörgås. Toppa med dina valfria tillbehör bland rå gul lök, hackad persilja, rödbetor, kapris och inlagd gurka.