I denna artikel ger jag mitt bästa recept på ost och broccolisoppa.
Detta är en fantastisk, smakrik soppa. Bra att servera vid luncher eller speciella sammankomster med ett (vitlöks)bröd.
En ljuvligt krämig soppa! 🥦🧀
Det är på tiden att du träffar detta recept på broccoli cheddarsoppa. Den är rik och krämig och mättande, men inte så mycket att den känns tung att äta.
Jag försökte göra en fantastisk broccolisoppa för sex månader sedan. Jag gav upp efter flera misslyckade försök, och försökte nyligen igen efter att ha upptäckt detta recept. Tacksam är jag för det, för detta är ett riktigt bra recept!
Det kanske coolaste med denna soppa är att den använder sig av broccolistjälkarna som vi brukar slänga. Mindre avfall, mer näringsämnen, går inte att förlora.
Faktum är att jag mår bra efter att jag ätit den här soppan, ungefär som jag mår efter att ha njutit av en stor grönkålssallad . Korsblommiga grönsaker gör mirakel, jag säger er, och visste du att broccoli innehåller massor av C-vitamin? Vi skulle alla kunna ha nytta av lite extra C-vitamin just nu.
Denna smakrika soppa är gjord utan tung grädde, mjölk eller mjöl – eller till och med grönsaksbuljong. Du behöver bara några grundläggande ingredienser för att göra den.
Detta recept ger en betydande mängd soppa (cirka 10 portioner). Om du serverar två personer eller inte vill ha mycket matrester, kan du enkelt dela ingredienserna på mitten.
Denna soppa är en lätt måltid på egen hand, eller skulle göra en ordentlig måltid med en smörgås eller krispig sallad.
GÖR DET MJÖLKFRITT/VEGANSKT 🌱: Byt ut smöret mot 2 matskedar extra virgin olivolja. När du kommer till steget där du mixar soppan med mixer, tillsätt 1 dl råa cashewnötter (blötlagda i 4 timmar om du inte använder en kraftfull mixer, skölj sedan och dränera), 1 msk näringsjäst, 1 tsk citronsaft, ½ tsk äppelcidervinäger , och en knapp ¼ tesked dijonsenap. Utelämna osten.
- Överbliven soppa håller sig bra i kylen i upp till 4 dagar (även om färgen mörknar lite med tiden). Jag har inte provat att frysa den här soppan men misstänker att den kommer att fungera bra!
Receptet – Så gör du:
Ost och broccolisoppa
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 3 msk osaltat smör
- 2 st medelstora gula lökar, grovt hackade
- 6 st vitlöksklyftor, krossade och skalade
- ½ tsk red chili flakes (minska eller utelämna om det är känsligt för kryddor)
- 1 ¼ tsk fint havssalt, efter smak
- Nymalen svartpeppar, efter smak
- 900 g broccoli med stjälkar (3 stora buketter eller 4 medelstora)
- 1 st stor potatis, skalad och skuren i tärningar
- 15 dl vatten
- 100 g cheddarost, beroende på dina preferenser
- Tunt skivad gräslök eller salladslök, för garnering (valfritt)
Instruktioner
- Smält smöret i en stor soppgryta på medelhög värme. Tillsätt lök, vitlök, red chili flakes, ¼ tesked av saltet och cirka 10 tvistar svartpeppar från en pepparkvarn.
- Rör om för att kombinera, täck sedan över grytan och fräs, rör om då och då, tills löken har mjuknat och precis börjar bli gyllene, cirka 8 till 10 minuter.
- Skär under tiden av och kassera de grova ändarna av broccolistjälkarna. Använd en potatisskalare för att skala bort det hårda ytterhöljet på stjälkarna och kassera sedan bitarna. Skär av stjälkarna och skär dem i bitar ca 2-4 cm stora. Sätt åt sidan.
- Arbeta med broccolitopparna nu, skär så nära basen på buketterna som du kan. Skär eventuella kvarvarande stjälkar i bitar för att matcha resten. Spara broccolibuketterna – vi använder dem om en stund.
- Lägg i bitarna av broccolistjälkarna och potatis i grytan och rör om. Häll i 6 dl vatten och resterande 1 tsk salt. Höj värmen till hög och låt blandningen koka upp, sänk sedan värmen till medel-låg och täck grytan med lock.
- Sjud tills broccolistjälkarna och potatisen är genomgående mjuka och lätt delas isär när de sticks hål i dem, ca 20-25 minuter. Skär under tiden buketterna i små bitar (jag hackar alla åt ett håll, vänd sedan skärbrädan och hackar igen).
- När potatisen och stjälkarna är mjuka, tillsätt hälften av buketterna i grytan, rör om, täck över och koka tills de är ljusgröna, cirka 3 till 5 minuter. Ta bort grytan från värmen. Arbeta i ett par omgångar (fyll aldrig din mixer förbi den maximala påfyllningslinjen, annars kan det bli farligt!), överför försiktigt flera koppar av blandningen – både vätska och fasta ämnen – till din stativmixer. Mixa tills den är helt slät, överför sedan blandningen till ett värmebeständigt kärl tillfälligt medan du mixar resten. Alternativt, använd en stavmixer (den blir bara inte lika ljuvligt krämig). Lägg tillbaka purén i grytan.
- Sätt tillbaka grytan på medelhög värme och lägg i resterande buketter. Täck grytan och koka tills de är ljust gröna och lätta att tränga igenom med en gaffel, ytterligare 4 till 7 minuter. Tillsätt nästan all riven cheddarost (reservera en liten näve för garnering) och rör om tills det är slätt. Smaka försiktigt av (det är varmt) och rör ner mer ost om du vill ha mer överseende smak/krämig konsistens, mer salt för mer övergripande smak och/eller mer svartpeppar för kick.
- Dela upp soppan i skålar och toppa med en stänk riven ost, plus lite tunt skivad gräslök och/eller rödpepparflingor, om så önskas. Överbliven soppa håller sig bra i kylen i upp till 4 dagar (även om färgen mörknar lite med tiden). Jag har inte provat att frysa den här soppan men misstänker att den kommer att fungera bra!
- Njut av denna ljuvliga ost och broccolisoppa!