Nyttiga havrekakor – Recept

5/5 baserat på 19 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på nyttiga havrekakor!

Dessa nyttiga havrekakor är enkla att slänga ihop, och de är faktiskt mycket nyttigare än traditionella havrekakor. Eftersom de är sötade med honung eller lönnsirap beroende på vad du föredrar, så är de inte fyllda med raffinerat socker. Det är en stor fördel!

Nyttiga havrekakor. De torkade tranbären är frivilliga, men ack så goda!
De torkade tranbären är frivilliga, men ack så goda!

Du kan göra dessa nyttiga havrekakor på så många sätt. Gillar du inte kokosolja? Inga problem, använd smör istället! Har du ingen lönnsirap, använd honung!

Dessutom kan du lägga till någon av dina favoritingredienser också. Jag älskar att tillsätta torkade tranbär.

Dessa nyttiga havregrynskakor är perfekt söta med lite honung, och alltså inget raffinerat socker. Du kan också ersätta lönnsirap om du föredrar det.

Du kommer inte bara att bli imponerad av den fantastiska smaken av dessa nyttiga havregrynskakor, utan hur lätta de är att göra också! Börja med att förbereda en bakplåt och förvärma ugnen.

Det finns så många fantastiska hälsofördelar med att äta havregryn. Att lägga till havre till din kost är ett hälsosamt sätt att få i sig mer fibrer, magnesium, järn, zink, folat, protein och mer. Dessutom är de en utmärkt källa till antioxidanter!

Utöver alla näringsämnen och antioxidanter är havregryn även naturligt glutenfritt, även fast man ska hålla utkik efter glutenfri-certifieringen då det annars kan förekomma spår av gluten-spannmål genom tillverkningsprocessen.

Du bör alltid förvara hemgjorda havrekakor i en lufttät behållare. De kommer att hålla 4-5 dagar i ditt skafferi eller hela vägen upp till 6 månader i frysen. De är perfekta för att dubbla satsen och ha rester till senare!

Nyttiga havrekakor

Receptet – Så gör du:

Nyttiga havrekakor

5/5 baserat på 19 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Dessa nyttiga havrekakor är enkla att slänga ihop, och de är faktiskt mycket nyttigare än traditionella havrekakor. Eftersom de är sötade med honung eller lönnsirap beroende på vad du föredrar, så är de inte fyllda med raffinerat socker. Det är en stor fördel!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 16 havrekakor

Ingredienser
 

  • 0,75 dl honung eller lönnsirap, eller 1,2 dl för sötare kakor
  • 0,6 dl kokosolja eller osaltat smör (smält)
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2,5 dl havregryn
  • 1,2 dl fullkornsvetemjöl (eller vanligt vetemjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • ¼ tsk salt
  • 0,75 dl torkade tranbär eller russin (valfritt)

Instruktioner

  • Värm ugnen till 180 grader Celsius. Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  • I en stor skål, vispa honung (eller lönnsirap), kokosolja (eller smält smör), ägg och vaniljextrakt. Blanda samtidigt ihop de torra ingredienserna, det vill säga havregrynen, mjölet, bakpulvret, kanelen, saltet och de torkade tranbären (eller russinen) i en medelstor skål och rör sedan ner dem i den blöta blandningen.
  • Klicka ut kakdegen på den förberedda bakplåten med en medelstor kakskopa och platta till en tjocklek på ca 2 cm.
  • Grädda 10 minuter vid 180 grader Celsius och låt sedan svalna i minst 5-10 minuter.
  • Njut av kakorna! De kommer att hålla 4-5 dagar i ditt skafferi eller hela vägen upp till 6 månader i frysen.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Nyttiga havrekakor

 

 

 

 

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar