I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på norska tekakor!
Dessa norska tekakor är riktigt saftiga, goda och snabba att göra till exempelvis frukosten, tack vare detta recept!
Norska tekakor är riktigt gott och saftiga, samtidigt som de innehåller en bra mängd fibrer. Dessa bröd går riktigt bra att frysa in för att tina upp till senare, om man vill.
Kort sagt så älskar jag detta recept på norska tekakor och tycker de är riktigt värda att göra. Testa gärna receptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Norska tekakor
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 50 g färsk jäst
- 50 g smör
- 1,75 dl havregryn
- 2 msk sirap
- 4 dl mjölk
- 2 dl vatten
- 1 tsk salt
- 10 dl rågsikt (plus lite mer vid behov)
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken och vattnet och värm tills det är fingervarmt.
- Smula ned jästen i en stor bunke och tillsätt smörblandningen. Rör om med en gaffel så att jästen löses upp. Tillsätt saltet, sirapen och havregrynen och blanda allt väl.
- Tillsätt rågsikten bit för bit, och blanda till en lätt kladdig deg, tillsätt eventuellt mer rågsikt om degen är för kladdig.
- Låt degen jäsa under kökshandduk i 45 min.
- För ut degen på en ren, mjölad, plan arbetsyta och forma till cirka 20 st lika stora tekakor. Lägg ut på plåt klädd med bakplåtspapper och nagga varje kaka med gaffel.
- Låt jäsa under kökshandduk i 20 minuter till. Sista 10 minuterna av jäsningen, sätt ugnen på 225°C.
- Grädda tekakorna i mitten av ugnen i cirka 10 min.
- Färdigt! Ta ut och låt svalna på galler. Njut av dina norska tekakor!