I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på nävgröt!
Detta är lite av Värmlands landskapsrätt, och det är en gröt på skrädmjöl som serveras med de klassiska tillbehören fläsk och lingonsylt. Många gillar att hälla fläskflottet över gröten vid servering!
En god och klassisk värmländsk rätt, som är god och intressant att äta var och när som helst! Lagom till nävgrötens dag som är den 10:e september (ja, det finns en sådan), så vill jag dela med mig av detta goda recept.
Namnet nävgröt ska komma från hur skogshuggare och timmermän förr i tiden åt denna gröten. De formade gröten till en platt kaka i näven, som sedan toppades med fläsk och lingon. Vissa ska också ha doppat nävgrötskakan i fläskflottet, vilket många än idag tycker är en god kombination!
Allt med detta recept på nävgröt är superenkelt och går snabbt att göra, och jag hoppas att du gillar det! Ge gärna denna klassiker ett försök genom att följa receptet här nedanför!
Receptet – Så gör du:
Nävgröt
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2,5 dl (eller 130 g) skrädmjöl
- 1 nypa salt
- 2 dl vatten
- fläsk
- lingonsylt
Instruktioner
- Koka upp vattnet i en kastrull som har lock till, tillsätt lite salt.
- Tillsätt skrädmjölet till kastrullen, fördelat jämnt över hela vattenytan. Tryck försiktigt ned mjölet i kastrullen, sätt på locket, stäng av värmen och låt stå på plattan med locket på i 10-15 minuter. Förbered fläsket under tiden.
- Färdigt! Servera med fläsk och lingonsylt och njut. många gillar att hälla fläskflottet över gröten!