I denna artikel ger jag mitt absoluta favoritrecept på napolitansk pizzadeg!
En fantastisk napolitansk pizza har den bästa såsen, den finaste mozzarellan och kanske några hela basilikablad. Men innan du kan komma in i påläggen måste du göra den perfekta napolitanska pizzadegen. Här är ett recept på en sådan ljuvlig deg!
Napolitansk pizza är gjord av en mager deg – det vill säga den har inget annat än mjöl, vatten, salt och jäst. Ingen olja, inget socker, ingenting. Med så få ingredienser är nyckeln till bra napolitansk pizzaskorpa en bra lång jäsningsperiod under vilken tid stärkelse bryts ner till enklare sockerarter, jäst kommer att skapa smakrika biprodukter och glutenbildning kommer att uppstå, vilket gör att du kan sträcka ut degen lätt och ger en dramatisk ökning och bra förkolning i ugnen.
Ja, du kan göra molnliknande pizza i Neapel-stil i din hemmaugn – med perfekt krispig skorpa och allt. Allt du behöver är det här receptet för napolitansk pizzadeg.
När du väl behärskar degen och bakmetoden kommer du att imponera på familjen, gästerna och dig själv med hemgjorda pizzor som konkurrerar med de vedeldade skapelserna från autentiska napolitanska pizzerior.
Många andra degar inkluderar olivolja och socker för att förbättra smak, konsistens och bryning av skorpan. Äkta napolitansk pizzadeg, som är gjord av endast mjöl, salt, jäst och vatten, får sin överlägsna smak och konsistens från en längre jäsningstid (i mitt recept, cirka 20 timmar i rumstemperatur, sedan 24 till 48 timmar sammansatta i kylskåpet).
Under denna tid utvecklas gluten långsamt och naturligt (vilket ger en lätt att sträcka deg och lagom segig skorpa) och jästen mumsar på mjölet och producerar koldioxid (vilket översätts till framtida skorpbubblor och en delikat, syrlig degliknande smak).
När degbollarna kommer ut ur kylen för att stå i rumstemperatur, placera din baksten eller stål på ett galler i nedre tredjedelen av ugnen och förvärm ugnen till 280°C eller så högt som möjligt. Låt den förvärmas medan du tillsätter sås och pålägg.
Kan man frysa degen?
Absolut! Blanda degen, låt den jäsa i rumstemperatur i 18 till 24 timmar, forma den sedan till bollar enligt beskrivningen i receptet, överför till fryspåsar eller vakuumförslutna påsar, förslut och frys in.
Receptet – Så gör du:
Napolitansk pizzadeg
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 600 g brödmjöl , helst ”OO” i italiensk stil
- 4 tsk salt
- cirka 2 teskedar snabbjäst
- 0,4 l vatten
Instruktioner
- Blanda mjöl, salt och jäst i en stor skål och blanda tills det är en homogen blandning. Tillsätt vatten och blanda i mjölet med händerna tills inget torrt mjöl finns kvar på botten av skålen. Täck skålen ordentligt med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 8 till 12 timmar.
- Vänd ut degen på lätt mjölat bakbord och dela i fyra jämna bollar. Placera var och en i en täckt behållare eller i en återslutningsbar fryspåse. Ställ i kylen och låt jäsa minst 2 dagar till, och upp till 4. Ta ut ur kylen, forma till bollar och låt vila i rumstemperatur i minst 2 timmar innan du kavlar ut och gräddar.
- Grädda direkt på ett galler eller en pizzasten i nedre tredjedelen av ugnen och förvärm ugnen till 280°C eller så högt som möjligt. Låt ugnen förvärmas medan du tillsätter sås och pålägg.