Morotskaka utan ägg – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på morotskaka utan ägg!

Det här är den bästa äggfria morotskakan någonsin! Den är saftig, fylld med smak och toppad med den bästa creamcheesefrostingen. Jag gör den i en ugnsform!

Denna äggfria morotskaka är helt enkelt fantastisk! Det är inte bara den godaste kakan på planeten, utan du kommer aldrig gissa att det inte finns några ägg inblandade i att göra den.

Morotskaka utan ägg

Så oavsett om du har en allergi eller bara saknar ägg där hemma, så är detta den perfekta kakan för dig.

Den är också extremt mångsidig och kan göras som tårta eller som lagerkaka, vad du än föredrar.

Morotskaka utan ägg

Detta behöver man

Här är ett urval av hörnstenarna i receptet! Mått och enheter hittas längre ner i receptet!

Äppelmos.

Morötter – du måste använda nyrivna morötter till detta recept. Om du köper färdigrivna morötter blir de för torra för detta recept. Vi behöver all fukt från nyrivna morötter i detta recept.

Äppelcidervinäger – reagerar med bakpulver och får denna kaka att jäsa. Du kan också använda destillerad vit vinäger.

Rapsolja – eller annan vegetabilisk olja.

Valnötter – är helt valfria men läckra läggas till denna kaka. Ett annat alternativ är att använda pekannötter.

Morotskaka utan ägg
Toppa gärna med lite krossade valnötter (valfritt)!

Tänk på följande innan du påbörjar receptet

Mät upp mjölet rätt. Det är avgörande att du inte använder för mycket mjöl i det här receptet, så mät det korrekt antingen med sked- och nivåmetoden – häll upp mjölet i din måttbägare och jämna sedan till toppen med en kniv, ösa inte upp det och packa den inte i koppen – eller väg den på en matvåg för total noggrannhet.

Förvaring och frysning: Förvara din kaka i kylen (täckt) och njut av den inom cirka 5 dagar. Du kan också frysa den antingen frostad eller ofrostad i upp till 3 månader. Tina den i kylen över natten och låt den få rumstemperatur innan servering.

Morotskaka utan ägg

Receptet – Så gör du:

Morotskaka utan ägg

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Det här är den bästa äggfria morotskakan någonsin! Den är saftig, fylld med smak och toppad med den bästa creamcheesefrostingen. Jag gör den i en ugnsform!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

  • 5 dl vetemjöl
  • 3,5 dl farinsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk mald kanel
  • 275 g riven morot
  • 0,5 dl äppelmos
  • 1,2 dl rapsolja eller vegetabilisk olja
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl hackade valnötter, valfritt

Frosting

  • 225 g Philadelphia original
  • 115 g lättsaltat smör, mjukat
  • 6 dl florsocker
  • ½ tsk vaniljextrakt

Instruktioner

  • Värm ugnen till 180°C och smöra en 24×24 vcm fyrkantig bakpanna eller klä i bakpapper. Sätt åt sidan.
  • Sikta mjöl i en mixerskål och tillsätt socker, bakpulver, salt, och kanel. Blanda ihop.
  • Tillsätt rivna morötter, äppelmos, olja, vanilj och vinäger och blanda till en tjock smet. Om det verkar som att det inte vill formas till en smet, låt bunken stå i ett par minuter och rör sedan om igen. Morötterna kommer att släppa ut mer fukt i skålen och det kommer att gå ihop till en tjock smet.
  • Tillsätt hackade valnötter och blanda i.
  • Överför smeten till den förberedda fyrkantiga ugnsformen och jämna till.
  • Grädda i 180°C i 35 minuter eller tills en tandpetare som sticks in i mitten av kakan kommer ut ren.

Frosting

  • Tillsätt mjukat smör och Philadelphia i skålen med din stavmixer och vispa ihop dem tills de är krämiga och släta.
  • Tillsätt strösocker och vaniljextrakt och vispa tills det är slätt och fluffigt (cirka två minuter).
  • Låt morotskakan svalna helt innan du frostar med cream cheese frosting och dekorerar med hackade valnötter.
  • Skär i skivor och servera! Se anteckningar ovan för förvaring.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Morotskaka utan ägg

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar