I denna artikel ger jag mitt bästa recept på morotskaka utan ägg!
Det här är den bästa äggfria morotskakan någonsin! Den är saftig, fylld med smak och toppad med den bästa creamcheesefrostingen. Jag gör den i en ugnsform!
Denna äggfria morotskaka är helt enkelt fantastisk! Det är inte bara den godaste kakan på planeten, utan du kommer aldrig gissa att det inte finns några ägg inblandade i att göra den.
Så oavsett om du har en allergi eller bara saknar ägg där hemma, så är detta den perfekta kakan för dig.
Den är också extremt mångsidig och kan göras som tårta eller som lagerkaka, vad du än föredrar.
Detta behöver man
Här är ett urval av hörnstenarna i receptet! Mått och enheter hittas längre ner i receptet!
Äppelmos.
Morötter – du måste använda nyrivna morötter till detta recept. Om du köper färdigrivna morötter blir de för torra för detta recept. Vi behöver all fukt från nyrivna morötter i detta recept.
Äppelcidervinäger – reagerar med bakpulver och får denna kaka att jäsa. Du kan också använda destillerad vit vinäger.
Rapsolja – eller annan vegetabilisk olja.
Valnötter – är helt valfria men läckra läggas till denna kaka. Ett annat alternativ är att använda pekannötter.
Tänk på följande innan du påbörjar receptet
Mät upp mjölet rätt. Det är avgörande att du inte använder för mycket mjöl i det här receptet, så mät det korrekt antingen med sked- och nivåmetoden – häll upp mjölet i din måttbägare och jämna sedan till toppen med en kniv, ösa inte upp det och packa den inte i koppen – eller väg den på en matvåg för total noggrannhet.
Förvaring och frysning: Förvara din kaka i kylen (täckt) och njut av den inom cirka 5 dagar. Du kan också frysa den antingen frostad eller ofrostad i upp till 3 månader. Tina den i kylen över natten och låt den få rumstemperatur innan servering.
Receptet – Så gör du:
Morotskaka utan ägg
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 5 dl vetemjöl
- 3,5 dl farinsocker
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 2 tsk mald kanel
- 275 g riven morot
- 0,5 dl äppelmos
- 1,2 dl rapsolja eller vegetabilisk olja
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2 dl hackade valnötter, valfritt
Frosting
- 225 g Philadelphia original
- 115 g lättsaltat smör, mjukat
- 6 dl florsocker
- ½ tsk vaniljextrakt
Instruktioner
- Värm ugnen till 180°C och smöra en 24×24 vcm fyrkantig bakpanna eller klä i bakpapper. Sätt åt sidan.
- Sikta mjöl i en mixerskål och tillsätt socker, bakpulver, salt, och kanel. Blanda ihop.
- Tillsätt rivna morötter, äppelmos, olja, vanilj och vinäger och blanda till en tjock smet. Om det verkar som att det inte vill formas till en smet, låt bunken stå i ett par minuter och rör sedan om igen. Morötterna kommer att släppa ut mer fukt i skålen och det kommer att gå ihop till en tjock smet.
- Tillsätt hackade valnötter och blanda i.
- Överför smeten till den förberedda fyrkantiga ugnsformen och jämna till.
- Grädda i 180°C i 35 minuter eller tills en tandpetare som sticks in i mitten av kakan kommer ut ren.
Frosting
- Tillsätt mjukat smör och Philadelphia i skålen med din stavmixer och vispa ihop dem tills de är krämiga och släta.
- Tillsätt strösocker och vaniljextrakt och vispa tills det är slätt och fluffigt (cirka två minuter).
- Låt morotskakan svalna helt innan du frostar med cream cheese frosting och dekorerar med hackade valnötter.
- Skär i skivor och servera! Se anteckningar ovan för förvaring.