I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på mormors brödkakor!
Här är riktigt klassiska brödkakor enligt mormors recept. Brödkakor som de gjordes förr i tiden funkar ännu idag!
Dessa tidlösa brödkakor enligt mormors recept funkar alltid, de är helt tidlösa. Testa gärna den första biten varm med en klick smör, det är riktigt gott!
Kort sagt älskar jag mormors brödkakor och tycker de är riktigt värda att göra. Testa gärna receptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Mormors brödkakor
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2 st paket (tärningar) färsk jäst, ex. KronJäst
- 1 tsk salt
- 1,5 msk strösocker
- 75 g margarin
- 1 liter mjölk
- 1,5 dl havregryn
- 18 dl rågsikt (eller annat mjöl)
- 2 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt och strösocker.
- Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikrovågsugn. Tillsätt mjölken till smöret och värm ljummet.
- Tillsätt smörblandningen till jästblandningen rör om med en gaffel så jästen löses upp.
- Tillsätt havregryn och mjölet, en bit i taget. Arbeta ihop en smidig deg.
- Låt jäsa under kökshandduk i 30 minuter.
- Bearbeta degen på en plan mjölad arbetsyta så att luften försvinner, och dela i 8 stycken lika stora bitar.
- Platta ut till runda skivor, cirka 1 cm tjocka. Låt jäsa ytterligare 30 min under kökshandduk.
- Värm ugnen till 250°C. Nagga brödkakorna med gaffel på båda sidorna, och tillaga 2 st brödkakor åt gången i mitten av ugnen i 10 minuter på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
- Färdigt! Låt svalna en aning, och njut av dina klassiska brödkakor gjorda på mormors vis!