I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på mjölkfria (och således laktosfria) våfflor. Dessa våfflor är gjorda med mandelmjölk och kokosolja, vilket gör dem lägre i kalorier, men lika läckra som vanliga belgiska våfflor!
Det här receptet ger seriöst bland de bästa våfflorna jag någonsin ätit, om inte de allra bästa! De är lätta och fluffiga som ett moln på insidan, men samtidigt extremt krispiga på utsidan.
Du kommer troligen se luftbubblor i våfflan, vilket är exakt det man vill se.
Jag gillar att äta dessa mjölkfria våfflor toppade med färska bär och ren honung, men toppa gärna med vilket pålägg som helst som du vill äta till. Jordnötssmör, strösocker, kokosvispad grädde eller gelé är några idéer på pålägg. Jag ställer ut alla olika pålägg under vår familjs påskbrunch så att alla kan skräddarsy sina egna våfflor.
Min mormor gillar att servera våra mjölkfria våfflor med strösocker, sirap, skivad frukt och ibland vispgrädde till topping! Dessa våfflor gör en rejäl frukost på egen hand, men de är också bra med salta tillbehör som äggröra, frukostkorv eller din favoritbacon!
För att hålla dessa våfflorna extra varma och krispiga medan alla våfflor tillagas, lägg de tillagade våfflorna på en kantad bakplåt i en 100 grader varm ugn. Genom att lägga dem på ett galler direkt istället för rakt på bakplåten förhindrar det att bottnarna blir blöta av instängd ånga. De kan hålla sig varma i ugnen i en timme, så att du kan ha dem alla tillagade och redo innan gästerna kommer över om du ska bjuda på våfflor.
Receptet – Så gör du:
Mjölkfria våfflor
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 4 st äggvitor och gulor separerade
- 2 msk strösocker
- 5 dl osötad mandelmjölk
- 50 g kokosolja smält och kyld till rumstemperatur
- ½ tsk vaniljsocker
- mer smält kokosolja till våffeljärnet
- valfria pålägg såsom som bär, honung, ren lönnsirap, jordnötssmör, kokosvispad grädde, strösocker eller gelé
Instruktioner
- Frivilligt: Förvärm ugnen till 100 grader Celsius (om du vill ställa våfflorna i ugnen för extra krispighet). Ställ in ett galler i ugnen eller en bakplåt, båda klädda med bakplåtspapper (galler rekommenderas).
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en medelstor blandningsskål. Vispa för att kombinera. Ställ åt sidan så länge.
- Vispa de 4 äggvitorna på medelhastighet i 3-5 minuter med en stavmixer med visptillbehör (eller i en medelstor blandningsskål för hand) tills mjuka toppar bildas. Vrid sedan hastigheten till hög i 1 minut tills styva toppar bildas. Ställ åt sidan.
- Medan eller efter att äggvitorna vispas, tillsätt de 4 äggulorna och sockret i en annan medelstor blandningsskål. Vispa för hand i 30 sekunder tills det blandas. Tillsätt mandelmjölk, kokosolja och vanilj. Vispa för att kombinera.
- Tillsätt dessa våta ingredienserna till de torra ingredienserna. Vispa för att kombinera. Några klumpar är okej.
- Tillsätt till sist den vispade äggvitan i våffelsmeten. Vänd mycket, mycket försiktigt ner äggvitorna i smeten tills de precis blandas in i smeten. Man vill hålla äggvitan så fluffig som möjligt. Detta kommer att hålla smeten lätt, ge dig massor av bubblor i smeten, vilket gör våfflorna lätta och krispiga.
- Använd gärna en värmetålig silikonborste för att borsta smält kokosolja på ditt våffeljärn. Tillsätt tillräckligt med smet för att täcka järnet, och tillaga enligt tillverkarens instruktioner till önskad krispighet.
- När våfflorna är klara, överför de tillagade våfflorna till den kantade bakplåten och håll dem varma i ugnen (frivilligt).
- Servera varma, exempelvis toppade med färska bär och honung.
- Eventuella rester kan frysas och hållas i frysen i 3 månader. Du kan värma dem i en brödrost (om de passar i den), eller grädda dem på ett bakplåtspapper placerat över ett galler i 180 grader Celsius i 10 minuter tills de är krispiga igen.