Vem kan säga nej till härliga minidonuts? Detta är mitt favoritrecept på hur man gör dem!
Dessa minidonuts är magiska till fikat, kaffet, eller till efterrätten! De går faktiskt förvånansvärt enkelt att göra och blir härligt luftiga och fina i smaken. Vänd dem i antingen bara strösocker, eller i en blandning av kanelsocker!
Jag är fullständigt förtjust i dessa minidonuts. De är så enkla och trevliga att baka. Det enda man måste tänka på är att vara lite extra försiktig kring den heta oljan.
Ett tips är att göra hålen på dina minidonuts lite större än vad man vill ha dem när de är färdiga. Degen kommer nämligen svälla upp vid tillagning och göra att hålen krymper i storlek.
Samla alla degbitar som blir kvar efter att man stansat ut rundlarna och forma till nya donuts för att undvika rester!
Använd exempelvis ett litet snapsglas på några centimeters diameter för att stansa ut dina minidonuts!
Sammanfattningsvis så är det är faktiskt riktigt enkelt att göra dessa små godbitar och jag hoppas ni ska tycka om dem! Helt klart värt att göra om man frågar mig. Testa gärna receptet med anvisningar här nedanför!
Receptet – Så gör du:
Minidonuts
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 paket torrjäst
- 0,5 dl vatten, fingervarmt
- 8,5 dl till 9 dl vetemjöl (plus lite extra efter behov)
- 2,5 dl mjölk, uppvärmd
- 0,5 dl strösocker (plus extra för att doppa i)
- 60 g smör
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- rapsolja eller annan vegetabilisk olja, för stekning/fritering
- valfritt: kanel, till att doppa i
Instruktioner
- Tillsätt jästen till en stor skål eller bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om med en gaffel så jästen löses upp och låt stå i några minuter för att lösas upp.
- Tillsätt vetemjöl, mjölk, smör, ägg, strösocker och salt till jästblandningen, och rör om och knåda sedan tills du har en mjuk, mycket klibbig deg.
- Täck över degen med kökshandduk och låt jäsa i 1-2 timmar, tills den fördubblats i storlek.
- Vänd ut degen på en lätt mjölad yta och klappa med mjölade händer tills den är ca 1,5 cm tjock. Klipp ut så många rundlar som möjligt, så tätt som möjligt för att undvika rester, använd exempelvis kanten på ett litet snapsglas. Stick ett hål i varje rundel med en ätpinne eller fingret, sträck ut hålet lite extra eftersom det sväller upp när det senare.
- Om man vill, täck över med kökshandduk igen och låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter (detta är inte nödvändigt, men ger luftigare minidonuts).
- Förbered en tallrik med hushållspapper på. Sätt på köksförkläde och grytvantar, var försiktig med den heta oljan i nästa steg. Ha en tång eller hålslev i metall redo.
- Värm ungefär 4 cm olja i en djup, tung gryta eller kastrull tills den är varm men inte ryker. Det ska fräsa när minidonutsen tillsätts. Tillsätt dina minidonuts cirka 6 åt gången, beroende på storleken på grytan. vänd då och då med en tång eller en hålslev tills de är uppblåsta och gyllenbruna, cirka 2 minuter. Lägg över färdiga minidonuts på en tallrik med hushållspapper i några minuter.
- Strö ut strösocker på en grund tallrik och gärna med lite kanel iblandat. Blanda och vänd munkarna i kanel-sockret medan de fortfarande är varma.
- Färdigt! Njut av dina minidonuts!