I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på matbröd med rågsikt!
Använd det här receptet på matbröd med rågsikt som bas för smörgåsar till frukost eller mellanmål, eller som tillbehör till måltider såsom soppor, grytor med mera!
Jag har bakat det här brödet flera gånger och varje gång har det blivit riktigt bra. Det är ett riktigt gott och mångsidigt matbröd med rågsikt och att helt enkelt testa första skivan ut ur ugnen med lite smör är helt oemotståndligt!
Detta matbröd med rågsikt blir riktigt gott att rosta och går bra att frysa in. Anpassa lite med rågsikten efter behov, och tillsätt mer lite i taget uppemot den ungefärliga mängden angiven i receptet.
Ett tips om man fryser in är att frysa in brödet uppskuret i skivor. På så sätt är det riktigt enkelt att helt enkelt ta fram en skiva här och där när man så vill, exempelvis till att rosta!
Receptet - Så gör du:
Matbröd med rågsikt
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g färsk jäst (exempelvis KronJäst)
- 1,5 msk sirap
- 2 tsk salt
- ungefär 13 dl rågsikt
Instruktioner
- Smält smöret och tillsätt mjölken så det är ljummet. För över till en bunke. Smula ner jästen i vätskan och rör om med en gaffel så det löses upp.
- Tillsätt sirap och salt och börja gradvis blanda i rågsikt till den punkt där degen blir enkel och smidig att arbeta med.
- Knåda degen i cirka 10 minuter tills den blir smidig och lossar från bunkens kanter.
- Strö ett tunt lager rågsikt över degen och låt jäsa i cirka 30 min under en kökshandduk.
- Ha ut degen på en mjölad plan arbetsyta och arbeta.
- Dela degen i 2 delar och forma varje till en slät längd.
- Lägg på en smord långpanna eller i smorda brödformar. Pensla med lite olivolja mellan bröden så de blir enklare att dela upp.
- Låt jäsa under kökshandduk i 30 minuter.
- Grädda bröden i nedre tredjedelen av ugnen på 200°C i cirka 35 minuter.
- Ta ut ur ugnen, pensla bröden med vatten och låt svalna lite på ett galler under en kökshandduk innan första skivan!
- Njut av ditt matbröd med rågsikt!
blev helt underbart rågbröd och OJ vad det jäste upp 🙂