I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på matbröd med havregryn!
Ett enkelt hemlagat matbröd gjort med havregryn, mjöl och sötat med honung. Vi älskar detta läckra hälsosamma brödrecept.
Jag älskar havregryn, speciellt i bröd eftersom det ger dem en fin konsistens, smak och lite extra fiber.
Detta recept ger två medelstora matbröd med havregryn. Det är smidigt tycker jag att göra två bröd samtidigt, det blir inte mer jobb för det! Jag brukar frysa in ett, och behålla ett framme.
Matbrödet passar perfekt till frukost, smörgåsar eller mellanmålet. Bra med fibrer och fullkorn är det också!
Kort sagt så älskar jag detta recept på matbröd med havregryn och tycker det är riktigt värt att göra. Testa gärna receptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Matbröd med havregryn
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 5 dl mjölk
- 2,5 dl havregryn
- 4 msk smör, rumstempererat
- 1 dl honung
- 4,5 tsk torrjäst
- 1,25 dl varmt vatten
- 1 tsk salt
- 6 dl fullkornsmjöl
- 5 dl till 7 dl vetemjöl
- pensling: 1 ägg blandat med 1 msk vatten
- lite havregryn att toppa med
Instruktioner
- Tillsätt havregryn och rumstempererat smör till en bunke. Koka upp mjölken och häll ovanpå havregynen och smöret, rör om för att kombinera. Ställ åt sidan i ca 1,5 timme. Blandningen bör stå i rumstemperatur.
- Efter 1,5 timme, tillsätt honung, varmt vatten, snabbjäst och salt i skålen och rör om väl för att kombinera. Tillsätt allt fullkornsmjöl och och arbeta in tills det blandats.
- Tillsätt vetemjölet, lite i taget, tills degen börjar släppa från skålens sidor. Tillsätt bara tillräckligt med mjöl för att göra en deg som är mjuk och inte alltför klibbig (tillsätt inte för mycket mjöl!). Knåda i några minuter tills degen är slät och elastisk och skrapa ner sidorna och botten av skålen/bunken efter behov.
- Överför degen till en oljad skål och täck med en kökshandduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Knåda degen lite lätt för att trycka ut luft ur den och dela sedan i två lika stora bitar. Forma till bröd och lägg i två lätt smorda brödformar. Blanda ägg och vatten och pensla försiktigt lite över toppen av varje bröd. Strö en liten näve havregryn ovanpå.
- Täck över igen och låt jäsa igen i cirka 45 minuter till 1 timme.
- Grädda i mitten av ugnen på 180 grader Celsius i 30-40 minuter. Bröden är klara när det ger ifrån sig ett ihåligt ljud.
- Låt svalna i 15 minuter på galler, ta sedan ur formarna och låt svalna helt.
- Njut av ditt matbröd med havregryn!