I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på mammas kyckling i lergryta!
Gör detta goda recept på mammas kyckling i lergryta som smakar precis som det gjorde under barndomen. Ljuvligt saftig och god kyckling som enkelt tillagas i lergrytan, precis enligt mammas recept!
Detta är ett enkelt och klassiskt recept på kyckling i lergryta enligt mammas gamla recept. Det är ett recept för hela familjen som är riktigt omtyckt.
Jag tycker verkligen man ska ta vara på skyn genom att koka upp den i en kastrull med 2 dl crème fraîche. Då får man en riktigt härlig sås, perfekt till kycklingen. Jag gillar att servera med ris eller potatis, samt med en god sallad, precis som mamma gillar!
Kort sagt så älskar jag detta recept på kyckling i lergryta, för det är riktigt värt att göra enligt mig. Testa gärna receptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Mammas kyckling i lergryta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st hel kyckling, cirka 1,2 kg
- 0,5 kruka rosmarin
- 1 msk citronsaft
- 2 st gula lökar
- 2 st morötter
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 2 tsk soja
- 2 msk vegetabilisk olja
Instruktioner
- Låt lergrytan stå nedsänkt i kallt vatten i minst 10 minuter.
- Blanda din vegetabiliska olja med salt, peppar, och soja.
- Tillsätt hälften av rosmarinen samt all citronsaften i kycklingen. Fyll kycklingen med en gul lök som skurits i klyftor.
- Lägg kycklingen med bröstet i lergrytan tillsammans med en grovt upphackad lök och grovt hackade morötter, samt den andra halvan av rosmarinen.
- Pensla kycklingen med oljeblandningen, och ställ in lergrytan mitt i ugnen med locket på.
- Sätt ugnen på 225°C och låt tillagas i 1,5 timme.
- Ta ut ur ugnen. Färdigt! Ta gärna vara på skyn för att göra en god sås genom att överföra den till en kastrull, och tillsätta 2 dl crème fraîche. Låt koka upp och smaka eventuellt av med kryddningen.
- Servera gärna mammas kyckling i lergryta med kokt ris eller ugnsbakad potatis, samt en härlig sallad.