I denna artikel ger jag ett riktigt gott recept på malai kofta med antingen paneer, tofu, eller halloumi!
Malai Kofta har blivit en favorit i indiska restauranger över hela världen och uppskattas för sin kombination av milda och kryddiga smaker. Rätten har en unik förmåga att balansera krämighet från grädden och sältan från koftorna (bollarna), med en rad olika kryddor som skapar en fantastisk smakprofil.
Paneer, en färsk ost som tillverkas av mjölk, ger en len och krämig konsistens till koftorna. Man kan också använda halloumi eller tofu istället. Tofu absorberar smakerna runt omkring och ger en härlig textur. För de som föredrar en mer robust smak med en lätt sälta, är halloumi det perfekta valet. Vilken ingrediens du än väljer kommer detta bli jättegott.
När du är redo att servera, garnera din Malai Kofta med kokt ris, och toppa gärna färsk koriander för en frisk touch. Servera även gärna tillsammans med naanbröd.
Ordet “Malai” betyder grädde på hindi och syftar på den lena och krämiga såsen som omger koftorna. “Kofta” hänvisar till de små bollarna eller fyllda bollar som utgör rättens huvudingrediens. Ursprungligen var Malai Kofta en festlig rätt som serverades vid speciella tillfällen och ceremonier.
Med en fängslande historia och enastående smaker, så är denna Malai Kofta en rätt som verkligen förtjänar att upplevas. Här kommer receptet!
Receptet – Så gör du:
Malai kofta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 200 g paneer, eller tofu eller halloumi
- 2 st medelstora kokta potatisar, mosade
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk majsstärkelse
- ½ tsk malen spiskummin
- ½ tsk malen koriander
- Salt efter smak
- Olja för stekning
För såsen:
- 2 msk smör eller olja
- 1 st gul lök, finhackad
- 2 st vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 2 dl krossade tomater
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk malen koriander
- ½ tsk paprikapulver
- ½ tsk garam masala
- 1 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
- Salt efter smak
- Färsk koriander för garnering
Instruktioner
- Smula paneer, tofu, eller halloumi i en skål. Tillsätt de mosade potatisarna, vetemjöl, majsstärkelse, spiskummin, koriander och salt. Blanda väl tills allt är väl kombinerat och du har en formbar smet.
- Forma smeten till små bollar (koftor) och lägg dem åt sidan.
- Sätt ris på kokning om du vill servera det tillsammans med malai kofta. Fortsätt med receptet medan riset kokar.
- Värm olja i en stekpanna över medelhög värme. Stek koftorna tills de är gyllenbruna och krispiga på alla sidor. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
- I en separat kastrull, smält smöret eller häll oljan och tillsätt löken, vitlöken och ingefäran. Fräs tills löken blir mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt de krossade tomaterna, spiskummin, koriander, paprikapulver, garam masala och salt. Rör om och låt såsen sjuda i cirka 10 minuter tills den tjocknar något.
- Tillsätt grädden och låt såsen sjuda i ytterligare 2-3 minuter.
- Lägg försiktigt ner de stekta koftorna i såsen och rör om så att de täcks av såsen. Låt allt koka samman i ytterligare några minuter.
- Garnera med färsk koriander och servera varmt med naanbröd eller ris.