I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på majonnäs med stavmixer!
Visste du att det verkligen är väldigt enkelt att göra majonnäs med stavmixer hemma? Det är bara tre ingredienser, äggulor, en skvätt citronsaft och lite olja, och med en stavmixer är den klar på cirka fem minuter. Nu kör vi!
Tricket för en bra majonnäs är att långsamt tillsätta oljan under mixning – en tesked eller så i taget. Magi. Du kan göra detta för hand med en skål och visp (och du kan se hur i den här videon här ), men jag tycker att det är oändligt mycket enklare, snabbare och mer pålitligt att göra detta med en stavmixer.
Även om det går snabbare att göra majonnäs med en mixer, vill jag ändå betona att du måste tillsätta oljan gradvis. Tillsätt en tesked eller två, blanda… tillsätt några teskedar till, blanda… och så vidare.
Receptet – Så gör du:
Majonnäs med stavmixer
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2 st äggulor
- 1 tsk citronsaft eller vitvinäger
- ½ tsk salt
- ½ tsk dijonsenap (valfritt)
- 2,5 dl rapsolja, eller olivolja
Instruktioner
- Kombinera äggulor, citronsaft, salt och senap i mixerkoppen eller i en burk. Pulsera med stavmixern några gånger för att bryta upp äggulorna. Du kan behöva luta koppen så att mixerbladet når äggulorna.
- Med stavmixern igång, tillsätt den första decilitern olja några matskedar åt gången. Se till att varje tillsats av olja är helt blandad innan du lägger till nästa. Blandningen ska börja tjockna och bli ljusare.
- Tillsätt den återstående oljan. Tillsätt så mycket av oljan som behövs för att nå den konsistens du föredrar; ju mer olja du tillsätter, desto tjockare blir majonnäsen. Du kanske inte behöver använda all olja. Om majonnäsen blir för fyllig och du vill tunna ut den, blanda i vatten, 1 tesked åt gången, i majonnäsen tills du når önskad fyllighet.
- Färdigt! Överför eventuell majonnäs som inte används omedelbart till en förvaringsbehållare (eller lämna den i en burk och försegla med ett lock). Hemlagad majonnäs håller sig i ca 1 vecka i kylen.