I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på lammracks sous vide!
Lammracks är som gjorda för att tillagas sous vide. I detta recept får du en hel del tips och insikter kring hur du tillagar lammracks sous vide på bästa sätt.
Lammracks är en köttbit i den dyrare prisklassen vilket gör att man så klart vill att det ska tillagas fint. Dessutom tenderar lamm att vara magrare och mindre till storleken än en biff, vilket innebär att det är ännu enklare att överkoka. Allt detta gör det idealiskt att tillaga lammracks sous vide, där överkokning nästan är omöjligt och du kan få perfekta lammracks enkelt!
I ett sous-vide-bad tillagas köttet under en konstant temperatur, vilket gör det till en nästan felfri tillagningsmetod. Den enda faktorn att hålla koll på är tillagningstiden och den inställda temperaturen.
Tillagningstider
Detta är temperaturerna som lammracks rekommenderas tillagas på.
Så förstår man intervallen. En av de vanligaste frågorna om sous vide-recept är tidsintervallen. Receptet säger att man ska tillaga det i 3 till 6 timmar, men när är det faktiskt klart? Svaret är att det är klart när som helst i intervallet.
Så länge maten har legat i vattenbadet mer än minimitiden och kortare än maxtiden, då är det klart. Så även om det kan finnas ett magiskt ögonblick i tillagningsprocessen där en viss köttbit når den mest idealiska mörheten, finns det i praktiken ett brett tidsintervall i tillagningsprocessen där köttet kommer att vara “färdigt”. Så länge du tar ut lammracksen någon gång i tidsintervallet borde det bli bra.
Very Rare till Rare
46°C-51°C
1-2,5 timme
Medium-rare
52°C-57°C
1-4 timmar (max 2,5 timme under 54°C)
Medium
57°C-62°C
1 till 4 timmar
Medium-vällagat
63°C-67°C
1 till 4 timmar
Vällagat
69°C och uppåt
1-4 timmar
Receptet – Så gör du:
Lammracks sous vide
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2 st (8-bens) lammracks, 900 g totalt
- salt och nymalen svartpeppar
- färsk timjan eller rosmarinkvistar, skivad schalottenlök och skivad vitlök (valfritt)
- 2 msk rapsolja
- 2 msk osaltat smör
Instruktioner
- Förvärm ditt sous vide bad till önskad sluttemperatur enligt guiden ovan. Låt vattenbadet nå sin slutgiltiga temperatur innan du lägger till dina lammracks.
- Krydda dina lammracks med rikligt med salt och peppar på alla sidor.
- Förslut påsen antingen med en vakuumförseglare eller, om du använder en påse med stängningsfunktion, genom att använda metoden där du sänker ner påsen och sedan stänger den (vattenstängningsmetoden). För att använda den metoden, stäng påsen nästan hela vägen, och lämna ungefär 2 cm öppet innan du stänger hela påsen när den väl är i vattnet i nästa steg.
- Sänk långsamt ner dina lammracks i sous-vide-badet. Låt trycket från vattnet trycka ut luft genom påsens övre del, använd fingrarna för att hjälpa luften ut. När det mesta av luften är ute ur påsen, förslut försiktigt påsen precis ovanför vattenlinjen. Släpp påsen i vattenbadet och låt tillagas. Om det är ordentligt förseglat bör lammet sjunka ner i badet. Tillaga enligt hur väl du vill att det ska tillagas.
- Ta ut lammet ur påsen och lägg det på en tallrik med hushållspapper. Torka av den mycket försiktigt på båda sidor. Lammracks sous vide kommer inte att få någon brynt ytan, så detta måste tillsättas efteråt för förbättrad smak och konsistens. En tung stekpanna i gjutjärn eller rostfritt stål på spishällen gör detta enkelt.
- Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt en msk olivolja.
- Bryn lammet i 2 minuter på varje sida tills det är karamelliserat och gyllenbrunt.
- Skiva mellan varje kota/rack på en skärbräda.
- Servera cirka 4 lammracks per person. Smaklig måltid!