I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på lammbog i ugn!
Denna lammbog i ugn är kanske det saftigaste och enklaste lammreceptet du någonsin kommer att göra! Lammbogen kryddas med robusta kryddor, rosmarin och timjan, och jag gillar även att göra en enkel skysås till.
Denna metod för att tillaga lammbogen är så gott som alltid framgångsrik och kräver inte någon marineringstid!
Lamm är lite av vårt favoritkött och vi gör ofta lammbog till speciella tillställningar. Idag gjorde jag denna lammbog i ugn som rostas i ugnen med kryddor och örter.
Köttet var så mört och saftigt att vi inte behövde såsen. I själva verket var såsen perfekt över potatismos.
Receptet är väldigt enkelt och lätt . Faktum är att om du är nybörjare på att ugnsrosta lammbog, då är detta det perfekta receptet för dig.
Denna lammbog kan till exempel serveras med potatismos, citronrosmarinstekt potatis, citrondillpotatis, klyftpotatis och sidosallad som avokado och tomat. Till alla dessa tillbehör är skysåsen otroligt god!
Vanligtvis är jag en stor förespråkare av att marinera kött så länge man kan. Men i det här receptet är kryddorna så robusta att det inte är nödvändigt att marinera.
Receptet – Så gör du:
Lammbog i ugn
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Lammbogen
- 2 kg benfri lammbog
- 2 msk olivolja
- ½ tsk salt
- ½ tsk peppar
Marinad
- 2 msk rökt paprikapulver
- 2 msk korianderpulver
- 1 tsk kumminpulver
- 2 msk riven vitlök
- 1 msk riven ingefära (valfritt)
- 2 msk färsk hackad rosmarin (eller 1 matsked torkad)
- 1 msk färska timjanblad, hackade (eller ½ msk torkade)
Skysås
- 1,2 dl vatten
- 1,2 dl valfri buljong
- 1 msk vetemjöl
- 2 msk smör (valfritt för en rikare smak)
Instruktioner
Lammbog
- Värm ugnen till 190°C.
- Marinad – Kombinera kryddorna (paprika, spiskummin, koriander) i en skål tillsammans med salt, peppar, vitlök och ingefära. Sätt åt sidan.
- Lammbog – Skär bort överflödigt fett från lammbogen och klappa torrt på alla sidor. Om lammet är blött kommer marinaden att glida av köttet så fort det börjar tillagas, torka då av med en pappersduk. Om lammbogen varit fryst, se till att den låtits tina minst en timme före marinering.
- Gnid generöst med kryddmarinad över hela lammbogen och se till att gnugga sidorna också. Du kan låta lammbogen marinera i kylen i upp till 12 timmar eller på bänken i en timme, men det är inte nödvändigt.
- Pensla generöst med olivoljan över lammbogen. Lägg lammet i en långpanna eller ugnsform som sedan ställs på ugnsgallret. Om du använder en termometer, lägg till den i mitten i den tjockaste delen av köttet.
- Tillsätt 2,5 dl vatten i långpannan för att förhindra att fettdropparna från lammet ryker i ugnen. Om du upptäcker att vattnet har avdunstat och fettet ryker, tillsätt gärna ytterligare 2,5 dl vatten under stektiden.
- Rosta i cirka 70 till 80 minuter eller tills önskad tillagningsgrad. Min tog ca 70 minuter.
- När lammbogen når önskad tillagningsgrad, ta ut den från ugnen. Flytta lammet till ett serveringsfat och täck med aluminiumfolie. Låt den vila i minst 20 minuter för att hjälpa safterna att sätta sig.
Skysås
- Ta nu formen som lammbogen tillagades i och tillsätt 1,2 dl vatten. Tillsätt buljongen och använd en platt spatel för att lossa bitar i formen och skrapa så mycket du kan, men undvik de brända delarna.
- Tillsätt sedan mjölet värm tills det tjocknar. Sila såsen genom en sil eller nät för att ta bort eventuella klumpar.
- Häll sedan i ett såskar för att servera med lammet över potatismos, citronrosmarinstekt potatis, citrondillpotatis, klyftpotatis och sidosallad som avokado och tomat.