I denna artikel går jag igenom mitt favoritrecept på kycklingbröst i airfryer.
Luftfriterade kycklingbröst är lätta att göra, och tar bara några minuter på sig att bli färdiglagade. Resultatet blir saftiga, smakrika kycklingbröst för en snabb men ljuvlig måltid!
När du provar en ny tillagningsmetod krävs det ofta några försök för att få dem att bli som du vill.
Luftfritöser liknar varmluftsugnar. De använder ett värmeelement för att värma upp luften i grytan, sedan cirkulerar en fläkt den varma luften och som lagar maten.
Med värmeelementet direkt ovanför maten kan du också få lite brunfärgning.
Det är trevligt att ha en liten apparat för att göra detta så att du inte behöver äga en varmluftsugn, eller använda någon ugn! Varför värma upp köket för bara några kycklingbröst?
Behövs olja?
Jag tycker det är en bra idé. Att använda lite olivolja ger inte bara lite smak, utan hjälper kryddorna att fastna på kycklingen och göra att den blir lite knaprig på utsidan.
Ska man marinera?
Du behöver inte, men det ökar smak och saftighet. Det finns många marinader som ger massor av smak till vanliga kycklingbröst.
Du kan också sänka ner kycklingen i en saltlag. En saltlag kan du enkelt göra med ljummet vatten och salt! Du behöver bara sänka ner kycklingen i vattnet i och låta den ligga där i cirka 30 minuter innan tillagning för att få effekt.
Temperaturer
Tillagningstemperatur och tider hittas nedan.
Vänd halvvägs genom tillagningstiden (din modell av luftfritös kan variera något från detta)
- 200 g kycklingbröst 180°C i 15 minuter
- 250 g kycklingbröst 180°C i 18 minuter
- 300 g kycklingbröst 180°C i 20 minuter
- 350 g kycklingbröst 180°C i 22 minuter
För tillagning av flera bröst samtidigt, använd den genomsnittliga vikten på brösten lagts samman.
Receptet – Så gör du:
Kycklingbröst i airfryer
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 1-4 st kycklingbröst (skinnfritt/benfritt)
- 2 tsk olivolja
- ¼ tsk salt (per bröst)
- ¼ tsk peppar (per bröst)
- ¼ tsk vitlökspulver (per bröst)
Instruktioner
- Pensla kycklingbröstet med olivolja.
- Strö ena sidan med salt, peppar och vitlökspulver.
- Lägg bröstet i din luftfritös med den kryddade sidan nedåt . Krydda sedan den andra sidan.
- Tillaga vid 180°C i 9 minuter (för 250 g kycklingbröst). Vänd sedan på kycklingbröstet och tillaga i ytterligare 9 minuter. Större kycklingbröst behöver mer tillagningstid, och mindre behöver mindre tid (se receptanteckningarna ovan).
- Öppna airfryern omedelbart så att den inte fortsätter tillagas i värmen.
- Ta temperaturen på den tjockaste delen med en omedelbar avläsningstermometer. Temperaturen bör vara cirka 65°C. Om den är under det, stäng locket på airfryern för att låta kycklingen koka på restvärmen i några minuter. Kontrollera det sedan igen.
- Lägg kycklingbrösten på en tallrik och täck med folie och låt den vila i 5 minuter. Det kommer att fortsätta tillagas i restvärmen (och saften kommer tillbaka in i köttet). Ta sedan temperaturen igen efter 5 minuter. Temperaturen bör vara minst 74°C.
- Servera omedelbart, eller spara till måltidsberedning eller att ha till ett annat recept.
- Njut!