I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kyckling i stekpåse!
Så här gör du hel kyckling i stekpåse i ugnen! Receptet ger en ljuvligt god kyckling som håller sig mycket saftig, då skyn bevaras i påsen. Det blir heller inte en massa disk eller rengöring efteråt!
Jag är helt förälskad i kyckling tillagad i stekpåse! Det är så enkelt att göra och ger en riktigt god kyckling. Vanligtvis serverar jag kycklingen med antingen ris eller potatis, och en god gräddsås på skyn (anvisningar i receptet), eller creme fraiche, och en härlig grönsallad!
Stekpåsar finns i så gott som alla butiker, även mindre butiker har dem nästan alltid. För kyckling bör stekpåsen vara av storlek L eller XL. Tillsammans med kycklingen i stekpåsen tillsätter jag lite kryddor, lök, och morötter.
En av fördelarna med kyckling i stekpåse är att man får all vätska från kycklingen kvar i påsen. Perfekt till att sila av och göra en sås på, antingen direkt eller till att förvara i en burk i kylen till ett senare tillfälle! Vanligtvis ger en kyckling i stekpåse tillräckligt till två stycken såsgrunder hemma hos mig.
På stekpåsens förpackning står nästan alltid tillagningstiderna för olika köttyper, inklusive hel kyckling. Annars finns andra temperaturer och tillagningstider i receptet. Det brukar ta ungefär en och en halv timme att få kycklingen klar i stekpåse i ugnen, och receptet passar till 4 personer.
Receptet – Så gör du:
Kyckling i stekpåse
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st hel kyckling (ca 1,5-2 kg)
- 1 st stekpåse, storlek L eller XL
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 3 msk olivolja
- 1 st gul lök
- 2 st medelstora till stora morötter
- valfritt: 2 dl grädde (för skysåsen)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180°C, eller annan temperatur som anges på stekpåsens förpackning för hel kyckling.
- Skölj av kycklingen och torka av den med hushållspapper.
- Krydda med salt, peppar över hela kycklingens yta. Knyt eventuellt ihop kycklingens ben med steksnöre, om du vill (valfritt!).
- Placera kycklingen i stekpåsen, och i en ugnsform där kycklingen får plats, lägg ned stekpåsen. Pensla kycklingen med olivolja över ytan.
- Skala och dela löken i fyra klyftor, dela morötterna i några få större bitar och lägg ned i påsen tillsammans med kycklingen.
- Försegla påsen med klämman som medföljde stekpåsen.
- Om förpackningen för stekpåsen inte ger tidsanvisningar, tillsätt en köttermometer som går genom påsen och djupt in vid kycklinglåret.
- Sätt in ugnsformen med stekpåsen i nedre tredjedelen av ugnen, se till så stekpåsen inte rör vid några kanter eller värmeelement i ugnen. Låt ugnsstekas i cirka 1,5 timme, tills att köttermometern visar 82°C.
- När kycklingen börjar bli färdig, förbered gärna dina tillbehör för servering, såsom ris, potatis, och sallad. Ta ut kycklingen ugnen och låt svalna en stund i rumstemperatur innan du skär upp och serverar.
- Klipp av ett hörn på påsen och sila skyn genom en sil ner i en kastrull för att göra en sås direkt, eller ner i en burk att förvara i kylen till framtida såser.
- Skysås: blanda den silade skyn med 2 dl grädde i en kastrull och koka upp på spisen. Tillsätt en matsked soja, och peppar efter smak, rör om, och låt puttra i en minut. Nu är såsen färdig!
Kycklingen blev perfekt.