I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på köttgryta med rödvin och grädde, vilket är franska grytan boeuf bourgignon!
Franska köttgrytan bœuf bourgignon är en älskad klassiker världen över av en anledning. Detta är ett recept där du vill ta dig tiden att laga det, samtidigt som man njuter av ett glas vin eller två.
Denna köttgryta är matkärlek, där varje steg är värt det.
Även om det har gjorts om över hela världen otaliga gånger av familjer under decennierna, är det ett extremt förlåtande recept. Jag älskar smaken av rödvin och lägger till grädde för lite extra krämighet.
Receptet - Så gör du:
Köttgryta med rödvin och grädde
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg nötkött, skuret i 2,5-centimeterskuber
- 0,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 0,5 tsk nymalen svartpeppar
- 4 msk rapsolja
- 3 dl rött vin
- 1 st gul lök, finhackad
- 2 st morötter, skalade, hackade i 0,5 cm skivor
- 1 st palsternackor, skalade, skurna i 0,5 cm skivor
- 1 st torkat lagerblad
- 2 st kvistar färsk timjan
- 5 st hela svartpepparkorn
- grädde
- 2 msk osaltat smör
- 200 g syltlök, skalad
- 250 g champinjoner, rengjorda och skurna i fjärdedelar
- oregano, för garnering
Instruktioner
- Lägg nötköttbitarna i en stor skål. I en annan liten skål, vispa ihop mjöl, 2 tsk salt och 1 tsk peppar. Strö mjölblandningen över nötköttet, och täck nötköttet jämnt.
- Värm en stekpanna över medelvärme. Tillsätt ca 1 matsked rapsolja.
- Värm oljan och testa att lägga en bit nötkött i pannan; det ska fräsa i samma ögonblick som den rör vid pannan. Om nötköttet ryker, är pannan för varm; ta bort den från värmen för att svalna. Om nötkött inte fräser är pannan inte tillräckligt varm; vänta en minut till.
- Bryn nötköttet i cirka 8 omgångar: Lägg en åttondel av köttet i stekpannan åt gången så att tärningarna inte rör vid varandra.
- Stek tills en mörk skorpa har bildats och nötköttet lätt släpper från pannan när det lyfts med tång, cirka 3 minuter.
- Bryn alla sidor av varje bit av köttet på detta sätt. Överför första omgången brynt nötkött till en stor gryta. Efter varje omgång, häll i ca 10 cl av vinet i stekpannan. Använd en träslev för att lossa köttbitar som har fastnat i stekpannan. Häll safterna i stekpannan i grytan. Tillsätt sedan ytterligare en matsked rapsolja, och upprepa processen med att bryna nötköttstärningar och göra rent stekpannan med vin, för att sedan fylla grytan med innehållet.
- När sista satsen av nötkött är brynt och stekpannan är avglazad.
- Rengör stekpannan och bryn hälften av löken, morötterna och palsternackan i olja i stekpannan, rör om ofta, tills löken är genomskinlig och morötterna och palsternackan har mjuknat, cirka 10 minuter. Överför till grytan. Bryn återstående hälften av grönsakerna i olja i stekpannan; överföra sedan till grytan.
- Ta fram dina lagerblad, din timjan, och dina pepparkorn, tillsätt till grytan. Häll tillräckligt med vatten i grytan för att knappt täcka köttet, cirka 2 liter.
- Koka upp; minska sedan värmen och låt sjuda försiktigt, delvis täckt med lock, tills köttet är mört, cirka 2 1/2 timme.
- Efter 2 1/2 timme, värm en stekpanna över medelhög värme, smält 2 matskedar smör; tillsätt syltlök och fräs tills de är gyllene, cirka 10 minuter. Avlägsna från värme; lägg till grytan. Ställ stekpannan på värmen återigen; tillsätt återstående 2 matskedar smör och smält. Lägg till svamp; koka bara tills svampen släpper vätska, 3 till 4 minuter. Överför till grytan. Tillsätt valfri mängd grädde så du får den konsistens du vill ha. Fortsätt att sjuda grytan tills nötköttet är väldigt mört och syltlöken är väldigt mjuk, cirka 30 minuter till. Garnera med oregano.