I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på köttfärssås med rödvin!
Hemligheten till en riktigt god köttfärssås är att tillsätta rödvin. Både enligt mig själv och det klassiska receptet på italiensk bolognese! Rödvinet förstärker nämligen färsens smak, och ger en godare köttfärssås, medan alkoholen i vinet kokar bort!
Det är ett riktigt klassiskt och ljuvligt gott knep att göra sin köttfärssås med rödvin! Det är inte alls svårt och alkoholen blir inte kvar i rätten. När man gör köttfärssås med rödvin så får man en riktigt god smak som lyfter fram nötfärsens godaste smaktoner.
Servera gärna med pasta eller med exempelvis matvete för en aningen annorlunda variant jämfört med originalet! Detta är också en magiskt god rätt att ha till matlåda dagarna efter tillagningen.
Om man vill så går det också jättebra att frysa in köttfärssåsen, exempelvis för portionslådor eller för längre hållbarhet.
Kort sagt så älskar jag detta recept och tycker det är riktigt värt att göra. Just vinet gör helt klart skillnad. Testa gärna genom att följa anvisningarna här nedanför!
Receptet - Så gör du:
Köttfärssås med rödvin
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 550 g nötfärs
- 1,5 msk olivolja
- 1 st gul lök, hackad
- 2 st vitlöksklyftor, finhackade
- 1,5 dl rödvin
- 0,5 dl vatten
- 400 g (1 burk) krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 st köttbuljongtärning
- 2 tsk torkad oregano
Instruktioner
- Finhacka löken och vitlöken och ha redo vid sidan av så länge.
- Tillsätt oljan till en stekpanna börja stek färsen tills den inte längre är rosa på någon sida. Rör om då och då.
- Tillsätt rödvin och vatten, hackad lök och vitlök, och låt fräsa i några minuter, så det nästan inte är någon vätska kvar. Valfritt: Sätt vatten på kokning till pasta eller bovete till 4 personer, enligt förpackningens anvisningar. Låt koka upp och tillsätt pastan när det kokar, fortsätt under tiden med nästa steg.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, smula ned en buljongtärning, samt torkad oregano. Rör om och låt köttfärsen puttra i cirka 15-20 minuter.
- Färdigt! Smaka av med salt och peppar och servera med tillbehör såsom pasta eller bovete, och gärna riven parmesan!