I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på korngrynsgröt.
Varför inte testa korngrynsgröt till frukost? Behöver lite längre koktid än vanlig gröt, men när grynen kokat upp sköter det sig själv i en kastrull med lock i 20 min. Gott och mättande. Liksom havregrynsgröt är korngrynsgröt också kolesterolsänkande.
Korngrynsgröt är ett enkelt alternativ till både havregrynsgröt eller frukostflingor. Denna enkla gröt kan med fördel smaksättas med kanel och russin, för att ge en touch av sötma, och pekannötter eller valnötter för att ge lite crunch.
Gröten blir klar på cirka 25 minuter då den puttrar lite längre på spisen än exempelvis vanlig havergrynsgröt. Det är dock värt det, och om man vill göra mer än en portion så kan man göra det i en och samma kastrull utan att det tar mer tid för det!
Korngryn är en av de ingredienser som jag ofta glömmer bort att använda, men det är verkligen en bra bas för frukostgröt. Härligt mättande och gör att man står sig i flera timmar, hela vägen fram till lunch om man så vill det!
Korngrynens naturligt krämiga konsistens är perfekt för att göra en välsmakande och mättande gröt, kanske framförallt perfekt för de morgnar när det är lite svalare ute och du behöver en värmande frukostmåltid.
Receptet – Så gör du:
Korngrynsgröt
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 dl korngryn
- 2,5 dl vatten
- 1 tsk kanel
- 1 dl mjölk, eller mandelmjölk , sojamjölk eller annan växtmjölk
- 0,5 dl pekannötter eller valnötter
- 0,5 dl russin
- valfritt: honung, farinsocker eller lönnsirap efter smak
Instruktioner
- Tillsätt vatten och korngrynen i en kastrull och koka upp. Låt puttra på medelvärme i 20 minuter med locket på.
- När kokningstiden är över, tillsätt de återstående ingredienserna. Rör om och värm precis tillräckligt länge för att gröten ska vara varm.