Konjakssås – Recept

5/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på konjakssås!

Konjakssås är ljuvligt till köttdetaljer såsom filéer, biffar, och kotletter. Servera som tillbehör till köttet, tillsammans med exempelvis ugnsrostad potatis och en härlig grönsallad för en fulländad, minnesvärd måltid!

Denna sås känns riktigt lyxig och passar perfekt till exempelvis oxfilé, fläskfilé, lammkotletter, men även till kyckling, köttfärsbiffar eller entrecote.

Vid sidan av proteinet tycker jag konjakssåsen passar allra bäst med potatis, ugnsrostad eller som mos eller puré. Smörstek gärna några sparrisar eller servera med lite haricots verts också!

Denna sås är inte alls svår att göra och får väldigt intressanta smaker som passar helt perfekt med olika sorters kött. Receptet är väldigt klassiskt, och kryddningen kan som vanligt justeras efter ens egna smaker. Hoppas ni får en smaklig måltid!

Konjakssås

Receptet – Så gör du:

Konjakssås

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Konjakssås är ljuvligt till köttdetaljer såsom filéer, biffar, och kotletter. Servera som tillbehör till köttet, tillsammans med exempelvis ugnsrostad potatis och en härlig grönsallad för en fulländad, minnesvärd måltid!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 st hackad schalottenlök
  • 50 g smör
  • ½ st morot
  • 1 dl konjak
  • 1 msk köttfond
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk till 2 msk maizena till redning

Instruktioner

  • Skala och finhacka löken och moroten.
  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt hackad lök och morot. Låt fräsa i cirka 10 minuter och tillsätt sedan konjaken. Rör om.
  • Häll såsen genom en finmaskig sil och tillsätt den avsilade vätskan till kastrullen på nytt.
  • Sätt åter på värmen och tillsätt köttfond, grädde, soja, och vatten. Rör om och smaka av med kryddning.
  • Vispa i en matsked maizena och låt koka upp. Krävs mer tillsätt cirka en matsked till, vispa om och ta av från värmen.
  • Servera och njut av din konjakssås!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Konjakssås

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar