I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på konfiterad potatis!
Konfiterad potatis ugnsrostas i antingen olja eller fett, och får stå i ugnen tills den är otroligt gyllene, smakrik och krispig. Ett fantastiskt tillbehör på tallriken, som kan serveras till precis samma rätter som vanlig stekt potatis!
Jag är fullständigt förtjust i denna konfiterade potatis! Den blir genomgående saftig och så härligt krispig på utsidan, med en ljuvligt mör och fin insida.
Gott till exempelvis till rostbiff, fläskstek, stekt kyckling eller någon form av kalkonstek! Den går dock riktigt bra ihop med precis samma rätter som stekt potatis eller pommes frites!
Sammanfattningsvis så är verkligen allt med att göra konfiterad potatis enkelt och smidigt. Kanske enklare än man först kan tro! Jag hoppas att detta recept kommer väl till pass och att du gillar det!
Receptet – Så gör du:
Konfiterad potatis
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg potatis av liten potatissort
- olivolja, gåsfett- eller ankfett till att täcka potatisen i formen
- 2 st stora rosmarinkvistar
- 2 st till 4 st vitlöksklyftor till efter smak
- grovt havssalt
- nymalen svartpeppar
- torkad oregano
- chilipulver
Instruktioner
- Tvätta potatisen. Låt de små potatisarna vara hela och skär de större så att alla potatisbitar har samma storlek, ca 3-4 cm. Lägg i en kastrull med saltat vatten. Koka upp och låt koka i 4 minuter. Häll av vattnet och torka väl. Lägg på en stor köksduk och klappa torra.
- Förvärm ugnen till 200°C. Lägg fettet (om olivolja inte används) i en ugnsform eller långpanna som är tillräckligt stor för att rymma all potatis i ett enda lager. Sätt in i ugnen och låt fettet smälta, och bli varmt i ca 10 minuter.
- Ta ut ur ugnen och lägg försiktigt potatisen i formen/långpannan. Vänd dem i oljan/fettet för att täcka överallt.
- Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och rosmarinkvistarna. Strö över lite salt och peppar.
- Rosta i cirka 30-40 minuter eller tills potatisen är gyllenbrun och krispig på utsidan och väldigt mör på insidan. Rör om någon gång under tillagningen för att se till att potatisen får färg på alla sidor.
- Färdigt! Servera med lite mer salt och peppar och njut!