I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på klarbärssylt!
Här är ett gott recept på klarbärssylt utan pektin eller syltsocker – jag använder vanligt strösocker. Jättegott till att äta med yoghurt till frukost, att ha på pannkakorna, skorporna, eller smörgåsen, eller varför inte i ett bakverk!
Öppnad burk håller sig i kylen i cirka 2 veckor. För bästa möjliga hållbarhet, förvara i en ren, steriliserad burk.
Angående mängden i receptet så gjorde jag en rätt liten mängd i mitt recept (en liten burk). För mer klarbärssylt så går det givetvis bra att exempelvis dubbla mängderna!
Sylten görs genom att koka de mogna klarbären tillsammans med socker och lite vanilj. Det hela går fort och smidigt, vilket vi gillar såklart!
Sylten har en söt och syrlig smak. Det man bör tänka på är att dessa bär saftar rätt mycket mer än exempelvis sötkörsbär, vilket gör det viktigt att ta tiden att låta det puttra under omrörning. Var dock försiktig så att inte sylten reduceras för mycket, då kan den nämligen bli svår att breda ut senare när den ska ätas!
För att ge sylten lite extra twist kan du experimentera med olika smaksättningar. Förutom vanilj kan du prova att tillsätta kryddor som kanel, kardemumma eller ingefära för att ge sylten en mer kryddig och aromatisk smak.
Prova gärna att göra din egen klarbärssylt och upptäck den underbara kombinationen av sötma och syrlighet som dessa små bär har att erbjuda! Receptet hittas här nedanför!
Receptet – Så gör du:
Klarbärssylt
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 5 dl urkärnade och rengjorda klarbär
- 2,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljextrakt
Instruktioner
- Ställ in en tallrik i frysen (till att senare kontrollera om sylten är färdig).
- Tillsätt urkärnade, rengjorda klarbär, strösocker och vaniljextrakt i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. När det böjar puttra, låt puttra tills det tjocknar, cirka 10 minuter.
- När sylten verkar fyllig och färdig, ta ut tallriken ur frysen. Häll en sked av sylten på tallriken och låt stå i 30 sekunder. Luta på tallriken. Om sylten glider nedför tallriken för snabbt, fortsätt att låta puttra 1-2 minuter åt gången. Om sylten rinner långsamt på tallriken när den lutas är sylten färdig.
- Överför till en ren, gärna steriliserad burk. Här är min guide till hur du steriliserar burkar!
- Färdigt! Kyl till rumstemperatur och använd inom 2 veckor. När burken har öppnats, förvara i kylen!