I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kladdkaka med kokos, även kallat kokostosca!
Denna kladdkaka med kokos består av en saftig kladdkaka täckt av en härligt seg kokostoppning. Den är enkel att laga och som görs av vanliga ingredienser såsom som kakao, smör och ägg, och kokos förstås!
Choklad och kokos är en av de bästa söta smakkombinationerna bland efterrätter, och här möts ingredienserna i den bästa kladdkakan med kokostopping. Kombinationen av de två tillsammans med den perfekt sega konsistensen gör denna kladdkaka med kokos så god.
Denna goda kladdkaka med kokos nästintill smälter i munnen, och den söta, sega topping av kokostosca ger ett härligt komplement till kladdkakan som är rik på chokladsmak.
Receptet – Så gör du:
Kladdkaka med kokos (kokostosca)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Kladdkakan
- 200 g smör
- 4 st ägg
- 5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 dl kakao
- 3 dl vetemjöl
Kokostosca (kokostoppingen)
- 200 g kokosflingor
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 75 g smör
Instruktioner
Kladdkakan
- Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
- Klä en ugnsform med bakplåtspapper, ungefär 24×30 cm.
- Smält smöret till kladdkakan i en kastrull på spisen, eller i en skål i mikrovågsugn.
- I en annan skål, vispa ägg och socker tills det blir pösigt.
- Blanda i övriga ingredienser till kladdkakan, inklusive smöret, och vispa ihop till en jämn smet.
- Tillsätt smeten till ugnsformen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Under tiden kakan är i ugnen, gör med fördel kokostoscan.
Kokostoscan
- Tillsätt kokos, sirap, socker, grädde och smör i en ren kastrull på spisen på medelvärme. Rör om till en jämn smet medan smöret smälter.
- Låt koka upp, och låt sedan sjuda i ungefär 5 minuter.
- När kladdkakan tas ut ur ugnen, häll över den varma kokossmeten, och sprid ut smeten jämnt över kakan med exempelvis en spatel.
- Ställ tillbaka kakan i ugnen och låt gräddas i ytterligare 10-15 minuter. När kokostoscan har utvecklat en fin gyllenbrun färg och inte bubblar så mycket, då är det klart. Tänk dock på att kokostoscan ska bubbla lite när du tar ut kakan, annars blir den torr och bränd.
- Låt kakan svalna och skär sedan upp i rutor på cirka 3 centimeter.
- Förvara kakorna i en låda med lock och med smörpapper mellan varje lager så de inte kladdar ihop.
- Njut av dina kladdkakor med kokos!