I denna artikel ger jag ett riktigt bra recept på katsudon!
Bland de många läckerheter som det japanska köket erbjuder finns en personlig favorit som heter katsudon. Denna hjärtliga risrätt med panerad fläskkotlett och ägg är en balanserad kombination av smaker som tar dig med på en resa genom japansk matkultur.
Detta är en populär japansk rätt som består av en panerad fläskkotlett, ägg och lök, serverad över en bädd av varmt ris. Fläskkotletten är panerad med panko, ett japanskt ströbröd som ger en knaprig textur och en härlig kontrast till den saftiga kotletten. Den är sedan toppad med en ägg- och lökblandning som ger rätten en krämig och fyllig konsistens.
Katsudon serveras traditionellt i en djup skål eller på en tallrik med en generös portion av kokt ris som bas. Den panerade fläskkotletten placeras ovanpå riset och toppas med den ägg- och lökblandning som har kokats i en smakrik buljong. För att ge extra smak och textur strös ofta skivad vårlök och torkad nori (sjögräs) över rätten. Resultatet blir en vacker presentation av smaker och färger som tilltalar både ögonen och smaklökarna.
Om du har rester av Katsudon som du vill spara kan du förvara dem i en lufttät behållare i kylen. Det är bäst att äta upp dem inom 1-2 dagar för att bevara smaken och konsistensen på bästa sätt. Vid uppvärmning rekommenderas att ta bort eventuell garnering innan du värmer maten i mikrovågsugnen eller på spisen.
Här följer ett gott och enkelt recept som jag brukar använda för katsudon! Jag hoppas att ni ska gilla det lika mycket som vi gör här hemma hos oss! Smaklig måltid!
Receptet – Så gör du:
Katsudon
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 4 st fläskkotletter skivade och bankade tunna
- 1 dl vetemjöl
- 2 st ägg uppvispade
- 2 dl panko japanskt ströbröd
- Salt och peppar efter smak
- 4 portioner kokt ris
- 1 st gul lök skivad
- 2 dl dashi (eller kycklingbuljong)
- 2 msk sojasås
- 2 msk mirin söt risvin eller torr sherry
- 4 st ägg lätt vispade
- 2 st vårlökar skivade
- Nori torkad sjögräs för garnering (valfritt)
Instruktioner
- Panera fläskkotletterna genom att doppa dem i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i panko. Se till att de är väl täckta på båda sidor. Salta och peppra efter smak.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek fläskkotletterna på medelhög värme tills de är gyllenbruna och genomstekta. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper för att bli av med överflödig olja.
- I en separat kastrull, tillsätt lök, dashi eller kycklingbuljong, sojasås och mirin. Koka upp och låt det sedan sjuda i cirka 5 minuter tills löken är mjuk och smakerna har blandats väl.
- Häll det vispade ägget i kastrullen med buljong och lök. Rör om försiktigt och låt ägget stelna något.
- Fördela det kokta riset i fyra skålar. Placera en panerad fläskkotlett ovanpå varje portion ris.
- Häll ägg- och lökblandningen över fläskkotletterna och riset. Strö över skivade vårlökar och eventuellt torkad nori för garnering.
- Servera Katsudon varm och njut av denna läckra japanska risrätt!