I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kalvstek i gryta!
Denna otroligt goda kalvstek i gryta lagar sig själv i ugnen när de enkla förberedelserna är färdiga. Servera gärna med vår gräddsås som anges i receptet, kokt potatis, och lingonsylt för en riktigt ljuvlig måltid!
Kalvstek i gryta är perfekt till lugna helgdagar, men även till vardags! Jag gillar att koka på lite blomkål broccoli som tillbehör, tillsammans med kokt potatis.
Saltgurka är också ett gott tillbehör på tallriken. Garnera gärna kalvsteken med lite färsk persilja vid servering.
I sista steget av receptet beskrivs det hur man kan använda sig av vätskan i grytan till att göra en härlig gräddsås, snabbt och enkelt.
Allt med detta recept på kalvstek i gryta är smidigt och snabbt att göra. Därför hoppas jag att även ni ska gilla det! För mig är det tveklöst det bästa sättet att laga det på helt enkelt! Testa gärna receptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Kalvstek i gryta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg kalvstek, benfri
- salt
- nymalen peppar
- 2,5 msk smör
- 2 st morötter, skalade och grovhackade
- 1 st gul lök, skalad och hackad i grova bitar
- 10 st vitpepparkorn
- några kvistar färsk timjan
- 5 dl köttbuljong (eller 5 dl vatten + 1 nötbuljongtärning)
Valfri gräddsås
- 1 dl grädde
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl/maizena
- 1 tsk soja
- svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180°C.
- Krydda över hela kalvsteken med salt och peppar. Bryn kalvsteken lätt över hela ytan i en ugnssäker gryta på spisen.
- Ta av värmen och tillsätt skalade och grovhackade morötter, gul lök och kryddor till grytan. Toppa kalvsteken med några timjankvistar.
- Stick in en köttermometer som når kalvstekens innersta del, och ställ sedan in grytan i ugnen på nedersta falsen.
- Låt tillagas på detta vis i cirka 20 minuter vid 180°C (utan lock). Tillsätt nu buljongen i ett hörn på grytan så den inte rinner över kalvsteken, och skeda vätskan över steken några gånger under tillagningen. Låt tillagas i cirka 1 timme, tills att steken visar 64°C grader.
- Ta upp köttet och låt det vila i rumstemperatur medan såsen görs.
- Valfri gräddsås (rekommenderas): Sila över vätskorna som är kvar i grytan till en liten kastrull och koka upp så den reduceras till att cirka 3 deciliter är kvar. Tillsätt grädde och koka upp. Tillsätt smöret. Låt småkoka under omrörning i cirka 5 minuter. Smaka av med kryddning och red eventuellt med lite maizena eller vetemjöl.
- Färdigt! När kalvsteken fått vila i cirka 15 minuter, skär upp i skivor som är cirka 1 cm tjocka. Servera med såsen och dina valfria tillbehör, exempelvis ugnsrostad eller kokt potatis!
bäst ever