I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kålpudding utan ris!
Kålpudding är en riktig svensk klassiker detta recept är på kålpudding utan ris. Servera med fördel tillsammans med kokt potatis och rårörda lingon, och gärna en härlig sallad.
Vissa recept på kålpudding innehåller ris, och för oss som vill ha ett klassiskt recept så bestämde jag mig för att lägga ut detta recept på klassisk kålpudding utan ris.
Denna kålpudding blir härligt saftig och fin i smaken, precis som den ska vara. Kort sagt älskar jag denna klassiska kålpudding som är utan ris och tycker den är riktigt god. Testa gärna receptet nedan, så hoppas jag att ni ska gilla det lika mycket som jag gör!
Receptet – Så gör du:
Kålpudding utan ris
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st vitkålshuvud
- 500 g blandfärs
- 1,75 dl grädde
- 2 msk kalvfond
- 0,5 dl vatten
- 1 st gul lök
- 3 msk ströbröd
- 1 msk soja
- 1 msk sirap
- 1 tsk mald kryddpeppar
- salt
- peppar
- smör till stekning
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180°C.
- Avlägsna vitkålens rot och skär sedan vitkålen i små bitar.
- Tillsätt en klick smör i en panna och fräs kålen. Krydda kålen med salt och vitpeppar, och tillsätt sedan sirapen. Ta bort från värmen.
- Rör ihop färsen med grädde och soja samt kryddpeppar, i en bunke. Skala och riv löken och tillsätt den till färsblandningen, tillsammans med ströbrödet och vattnet.
- Rör ihop färsblandningen så det blandas fint och tillsätt salt och peppar för kryddning.
- Tillsätt en tredjedel av kålen till färgblandningen.
- Smörj en ugnsform cirka 30×25 cm och tillsätt hälften av resterande kålen. Toppa kålen med färsen, och tillsätt sedan resterande kålen som översta lager
- Sätt in i mitten av ugnen och låt tillagas i cirka 35-40 minuter.
- Servera med rårörda lingon och gärna en härlig sallad.