I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kaffeost! Perfekt både i kaffet eller vid sidan av!
Kaffeost härrstammar från Norrland och har en magiskt god smak och konsistens! Den är faktiskt väldigt enkelt att göra hemma också! Tillsätt i kaffet med lite strösocker på, ät som den är eller stek en bit i lite smör och servera med hjortronsylt! Mums!
När jag först prövade kaffeost, denna ljuva norrländska ost, så blev jag så himla glatt överraskad av hur gott det faktiskt var! Påminner om en ostkaka som är väldigt neutral i smaken.
För att servera i kaffet, tillsätt några små bitar som fyller ungefär en tredjedel av kaffekoppen, och strössla lite strösocker över. Tillsätt sedan kaffet.
Kaffeost påminner lite om halloumi till konsistensen i sättet den gnisslar härligt mot tänderna.
Löpe hittas på apotek oftast bakom disk där den förvaras i kylen.
Förvara kaffeosten i smörpapper i kylen där den håller en vecka eller frys in för längre hållbarhet.
Att göra det hemma är ett riktigt trevligt och spännande projekt som inte kräver många ingredienser.
Jag hoppas verkligen ni ger denna norrländska specialitet ett försök, för den blir så himla god. Det är inte så svårt som det verkar. Testa gärna, jag hoppas ni gillar det!
Receptet – Så gör du:
Kaffeost
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1,75 liter mjölk med hög fetthalt (17,5 dl)
- 3,5 dl grädde
- 2 tsk löpe (hittas på apoteket)
Instruktioner
- Blanda mjölken och grädden i en kastrull så den blir fingervarm, ungefär 37°C. Mät gärna med termometer men se till att blanda väl när temperaturen tas.
- Ta av värmen, tillsätt löpen och låt stå i rumstemperatur 30 minuter.
- Efter 30 minuter, värm upp blandningen på spisen på låg värme på nytt och rör om. Låt värmas tills att blandningen börjar klumpa sig.
- Sila av vätskan genom att hälla genom en ostduk eller en finmaskig sil. Låt stå 45-60 minuter och lägg gärna en tyngd på ostmassan så att så mycket vätska rinner ut som möjligt.
- Sätt ugnen på 225°C. Tryck ut massan i en vanlig springform för kakor, placera springformen på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills att osten fått en fin färg. Plåten ställer vi där för att undvika att det droppar.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna. Servera och njut! Förvara i smörpapper i kylen där den håller en vecka eller frys in för längre hållbarhet.