I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på kaffekaka, vilket nämligen är en kaffekaka med kanel!
Jag älskar den utmärkta konsistensen på detta enkla recept på kaffekaka. Alltid en favorit bland gästerna. Dess behagliga vaniljsmak kan påminna dig om frukostbjudning hos mormor! Att göra den kvällen innan för att spara tid på morgonen är ett hett tips.
Denna kaffekaka blir färdig på lite mer än en timme, varav en timme är i ugnen.
Grädda alltid till den lägsta tillagningstiden och kontrollera om de är klara. Det är också viktigt att mäta upp mjölet rätt (håll mjölet luftigt och opressat ner i måttglaset).
Noggrann blandning av ingredienserna kommer att fördela ingredienserna jämnt i smeten. Om du ofta skrapar skålens sidor och botten med en plastspatel säkerställer du att alla ingredienser kombineras, vilket är bra! Men var noga med att inte blanda för mycket, det kan göra att kakan blir seg.
Vad ska jag servera till kanelkaffekaka?
Denna kaffekaka smakar gott till en varm kopp kaffe eller ett kallt glas saft!
Hur förvarar jag kaffekaka med kanel?
Den här kaffekakan med kanel smakar bäst när den är nybakad. Du kan dock förvara denna kanelkaffekaka i rumstemperatur i upp till 3 dagar eller i frysen i upp till en månad. Tänk på att den kan tappa lite av sin krispiga topping när den förvaras.
Receptet - Så gör du:
Kaffekaka med kanel
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2,5 dl smör, rumstempererat
- 6,5 dl socker, uppdelat på två steg i receptet, se Instruktioner
- 4 st ägg, rumstempererade
- 2 tsk vaniljextrakt
- 7,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 5 dl gräddfil
- 2 msk mald kanel
- 1,2 dl hackade valnötter
Instruktioner
- I en stor skål, vispa smör och 5 dl av sockret tills det är lätt fluffigt, 5-7 minuter. Tillsätt ett ägg i taget, vispa ordentligt efter varje tillsats. Slå i vaniljextraktet. Kombinera mjöl, bakpulver och salt; tillsätt växelvis gräddfil, vispa lagom efter varje tillsats för att hålla smeten slät.
- Häll en tredjedel av smeten i en smord 24 centimeters sockerkaksform. Kombinera kanel, nötter och resterande socker; strö en tredjedel över smeten i formen. Upprepa med 2 till lager.
- Grädda i 180° Celsius i cirka 1 timme, eller tills en tandpetare stucken i mitten av kakan kommer ut ren.
- Låt svalna i 15 minuter innan du tar ut den från formen och placerar på ett galler för att låta kakan svalna helt. Pudra på lite florsocker ovanpå för lite extra söt och fin kaka!