I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på jordgubbssylt med syltsocker!
Denna jordgubbssylt med syltsocker är ett perfekt sätt att ta tillvara på jordgubbsskörden, eller om du bara vill göra jordgubbssylt med vilka jordgubbar som helst. Färska och frysta jordgubbar funkar bra!
Jordgubbssylt med syltsocker har några fördelar. Syltsockret gör det enklare att göra sylten och gör dessutom jordgubbssylten mer hållbar. Perfekt så att man inte känner den där stressen att äta upp sylten.
Jag gillar min jordgubbssylt helt slät, men om du vill ha lite bitar så är det bara att se till att den har det i receptet!
En sak man kan fundera på är om man vill sterilisera (rengöra) sin burk för extra lång hållbarhet på jordgubbssylten. Jag har skrivit en guide om hur man steriliserar burkar. Här hittar du den!
Receptet – Så gör du:
Jordgubbssylt med syltsocker
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 4 dl (240 g) jordgubbar, färska eller frysta
- 3 dl syltsocker
- 3 tsk vaniljsocker
- 3 msk vatten
- 3 tsk citronsaft
Instruktioner
- I en kastrull, gärna med tjock botten, blanda jordgubbar, vaniljsocker, citronsaft och vatten.
- Låt innehållet i kastrullen koka upp och koka i ungefär 10 minuter. Jordgubbsbitarna ska koka sönder.
- Ta bort kastrullen från spisen.
- Mixa sönder alla bitar i blandningen med en handmixer eller blender, så att allt är slätt och fritt från bitar.
- Tillsätt sockret och låt koka på nytt på spisen i cirka 10 minuter till. Ett test för att kontrollera om det är klart är att tillsätta några doppar av sylten på en tallrik, och sedan ställa in i kylen. Stelnar det till en aning och visar bra konsistens är sylten klar. Är det för löst kokar du lite till, och är det för fast kan man tillsätta lite extra vatten och koka vidare en liten stund.
- Tillsätt din färdiga jordgubbssylt i en ren burk med lock och ställ in kylen.
- Njut av din jordgubbssylt med syltsocker!