I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på japchae, en typ av koreansk nudelwok!
Japchae är en utsökt koreansk maträtt med både goda smaker och vackra färger. Denna rätt är en färgrik och smakrik kombination av glasnudlar, grönsaker och kött (valfritt) som tillagas till perfektion. Japchae är inte bara en fröjd för ögat med sin färgstarka presentation, utan erbjuder också en harmonisk balans mellan olika texturer och smaker.
När det kommer till japchae är de många goda ingredienserna nyckeln. Servera rätten varm eller vid rumstemperatur för att bäst uppleva dess härliga smaker. Ett tips jag har fått är att toppa med den klassiska toppingen krossade rostade jordnötter eller sesamfrön, för lite gott crunch som verkligen passar tillsammans med resten av rätten.
När det gäller förvaring av Japchae är det bäst att äta den färskt tillagad för att behålla dess konsistens och smak. Om det finns några rester kan du förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet och äta upp dem inom 2-3 dagar. Vid uppvärmning kan du använda en stekpanna eller mikrovågsugn för att värma upp rätten.
Här nedanför kommer receptet som jag verkligen gillar. Jag hoppas att ni också ska gilla denna goda och vackra wokrätt! Smaklig måltid!
Receptet – Så gör du:
Japchae (koreansk nudelwok)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 200 g torkade sötpotatisnudlar glasnudlar
- 200 g lövbiff eller annat önskat kött skuret i tunna strimlor
- 1 st stor morot skuren i tunna strimlor eller julienne
- 1 st röd paprika tunt skivad
- 1 st grön paprika tunt skivad
- 1 st gul lök tunt skivad
- 100 g färska svampar t.ex. shiitake eller champinjoner, skivade
- 100 g spenat eller andra gröna bladgrönsaker
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 2 msk sesamolja
- 2 msk sojasås
- 1 msk strösocker
- 1 msk rostade sesamfrön
- Salt och peppar efter smak
- Olivolja för stekning
Instruktioner
- Koka sötpotatisnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. När de är färdiga, skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av väl. Klipp dem i hanterbara längder med en sax.
- I en skål, blanda sesamolja, sojasås, socker och hackad vitlök för att göra marinaden. Marinera köttet i denna marinaden i cirka 10-15 minuter.
- Värm olivolja i en stekpanna eller wok på medelhög värme. Stek köttet tills det är genomstekt. Ta ut köttet ur pannan och ställ åt sidan.
- Tillsätt lite mer olivolja i samma panna och stek löken, moroten, grön paprika, röd paprika och svamparna tills de är mjuka och genomstekta.
- Tillsätt spenaten och stek tills den har sjunkit ihop.
- Lägg till de kokta sötpotatisnudlarna i pannan och blanda väl med grönsakerna.
- Häll över marinaden och fortsätt att blanda tills alla ingredienser är jämnt täckta och nudlarna är väl uppvärmda.
- Lägg tillbaka det stekta köttet och blanda igen. Smaka av med salt och peppar vid behov.
- Ta bort från värmen och strö över rostade sesamfrön och krossade rostade jordnötter som garnityr.
- Servera Japchae varm som huvudrätt eller som en del av en koreansk måltid. Njut av den härliga kombinationen av smaker och texturer!